Yoga for the people. (in het Sportpaleis!)

The people. The people zijn de mensen (ménsen) die zonder wat dan ook wegvluchten van wat hun thuis is. De mensen die uren, dagen, weken de ene voor de andere voet zetten, zonder middelen, met honger, met hun (hele kleine) kinderen, zonder garantie op beterschap, gedreven vanuit wanhoop maar met allicht een beetje hoop op minder angst, op minder onveiligheid, op minder gevaar voor het (eigen) leven. De woorden die Warsan Shire schreef in het gedicht “Home” raakte al vele mensen, de laatste ervan:

no one leaves home until home is a sweaty voice in your ear
saying-
leave,
run away from me now
i dont know what i’ve become
but i know that anywhere
is safer than here

De beelden die ik zag, de manier waarop sommigen praten over deze mensen, alsof het er geen zijn, de verhalen die ik las, alles doet mij verdriet. Want deze ménsen zijn alleen maar in het verkeerde land geboren, op het verkeerde moment. Deze ménsen zijn mensen, zoals u en ik.

Onderstaand beeld en de tekst erbij vulde mijn hart toen ik het las begin september.

Schermafbeelding 2015-10-28 om 19.57.21     

Er werd hard gewerkt door veel vrijwillige handen binnen de yoga community en het resultaat is een gigantische yogales in het Sportpaleis in Antwerpen, waarvan álle opbrengst naar Artsen zonder Grenzen gaat zodat zij het kunnen gebruiken om hulp te bieden aan de vele miljoenen mensen op de vlucht.

Nu zondag, 1 november om 12u30.

Iedereen kan meedoen, want yoga is voor iedereen, ook voor wie nooit yoga deed. Voor het belachelijke bedrag van 15 euro krijg je een yogales door topteachers met live muziek in het wonderlijke sportpaleis. Je vindt alle info op de website, waar je naar door kan klikken via onderstaande flyer. 

  1443439251049

 

Ik schreef hier eerder over yoga en telkens bleek uit de reacties dat er yogi(ni)’s onder mijn lezers zijn. Hopelijk bereik ik jullie op deze manier en hopelijk is jullie agenda zondagnamiddag ontvankelijk voor deze grootse benefietactie. En misschien overtuig ik op deze manier ook wel iemand die zondag zijn eerste stapjes op een yogamat wil zetten.

En deel, alsjeblief. Want hoe meer mensen deze woorden kunnen lezen, hoe meer mensen zondag hun weg naar Antwerpen vinden, hoe meer centjes voor zij die nog minder dan niks hebben, voor zij die even waardevol zijn als u en ik.

 

Het volledige gedicht van Warsan Shire kan je bijvoorbeeld hier lezen.

 

De website

De facebookpagina

Het evenement op facebook

Artsen zonder Grenzen