Vijf!

kaboompics.com_Modern creative workspace

We hebben een feestje gemist, mensen. Mijn blog bestond gisteren vijf jaar, vijf jaar! Hoewel de eerste jaren van mijn blog om te huilen waren en de jaren nadien er veel te weinig geblogd werd, vind ik dat toch enigszins vermeldenswaardig. En omdat ik soms belachelijk veel voldoening haal, uit wat jullie met mij delen in de reacties hier en elders, en omdat ik ook belachelijk veel voldoening haal uit de combinatie van schrijven, fotograferen en creëren, op welke manier dan ook, wil ik in 2016 graag wat vaker bloggen. Ik ben daar al een beetje mee begonnen, mogelijk hebben jullie daar iets van gemerkt, mogelijk ook niet. In het laatste geval was mijn afwezigheid waarschijnlijk ook nog nooit opgevallen.

Een groots plan heb ik niet, het concept blijft nog steeds dat van ik doe gewoon maar wat. Zo doe ik het al 31 jaar, maar mogelijk moet ik die strategie eens herbekijken. Ik ben de laatste tijd bijzonder geïnspireerd door mensen met een Plan. Een Plan en Doelen en dat soort dingen. Niet dat ik dat soort dingen nooit had, maar dat van ik doe gewoon maar wat overheerst vooral, geloof ik. Hoewel het leren budgetteren met YNAB misschien wel een eerste stap was, want dat doe ik nog steeds zeer plichtbewust. Vandaag was dan ook een klein feestje waard, aangezien ik met mijn loon van februari de budgetten voor de maand maart kon invullen. Aan enthousiasme geen gebrek, ziet u. Zelden hier, eigenlijk, als het me interesseert.

Vandaag begin ik aan het zesde jaar bloggen. Dat zesde jaar begint met een nieuwe lay-out, die al een paar dagen in testmodus draait en nog niet volledig gestroomlijnd is, maar! Ook dat past bij, wat behalve een modeverschijnsel leek, iets wat ik wil oefenen: imperfect is ook goed (genoeg). Daarnaast wil ik wat meer in dialoog gaan met jullie, door vaker op jullie reacties te reageren. Kinderlijk enthousiast kan ik namelijk zijn, als ik zie dat een blogger dat op één van mijnes deed, omdat ik dan toch niet tegen een zwart gat leek te praten.

Deze nieuwe lay-out heeft een aparte pagina (bovenaan) met het archief van de afgelopen vijf jaar. Dat leek me bijzonder veel overzichtelijker dan die lange uitklapbalk (hoe heet zo’n ding?) aan de zijkant van mijn blog. Behalve dat koos ik voor iets vrij sober met veel wit en grijs. Mijn vorige lay-out vond ik erg irritant, omdat de breedte van de blogposts beperkt was, waardoor mijn foto’s ook telkens heel klein werden. Deze is een stuk breder en de foto’s bijgevolg een stuk groter. In de zijbalk nog altijd de links naar waar je mij vindt op de sociale media, een beetje wie-wat en de mogelijkheid om te volgen via feedly (mijn favoriete rss-reader, maar die van weinigen geloof ik) waaronder ook de link naar bloglovin voor de grote massa. Wie slecht is in dat soort dingen maar mij graag snel leest, kan daaronder zijn e-mailadres achterlaten en zal dan bij elke nieuwe post een mail krijgen. Omdat 2016 ook van elke dag instagrammen is, vond ik een plugin die voor mij de meest recente instagram-foto plaatst en omdat 2016 ook van zoveel mogelijk boeken lezen is, deel ik graag welk boek me op dit moment bezighoudt. Maar wat ik nog het meest spannend vind, is het feit dat ik ervoor koos om mijn blog wat overzichtelijker te maken door de “Read more” tag te gaan gebruiken. Hierdoor moet je naar het bericht doorklikken als je verder wil lezen, maar is de homepage veel overzichtelijker en moet je niet oneindig scrollen om te zien wat je gemist hebt. Spannend, omdat ik nu denk dat niemand nog door zal klikken.

Maar! 2016 is van nog veel meer (echt veel meer, en spannend en al jong). U hoort er snel meer over.

Bij deze nog even opbiechten: bovenstaande foto is niet van mij. Het is te donker, ziet. Dus voor het eerst deed ik wat Kathleen op haar nieuwe blog Tuttefrut als tip geeft: een foto gebruiken die vrij van rechten is en daarvoor dienen mag. Bovendien zou het bijna mijn bureau kunnen zijn en past de foto ongelooflijk mooi in mijn nieuwe lay-out, dus het is gepermitteerd. Alstublieft, het is graag gedaan.

Wat vinden jullie van de nieuwe lay-out? Is het goed leesbaar? Lettertype te groot, te klein? Zijn de kleuren jouw ding of net niet? Wat zou nog een leuke toevoeging kunnen zijn, of staat er net al teveel op? Ik hoor en luister graag. Echt, houd u niet in, ik word altijd ongelooflijk gelukkig van jullie input.

Edit: ondertussen is de kleur van de tekst aangepast, hopelijk is het nu beter leesbaar en zorgt die niet meer voor vermoeide oogjes.