9 boeken, 9 verhalen om te koesteren.

negenboeken

Een e-reader, dat stond op mijn wishlist, iets meer dan twee jaar geleden. Ik werd gelukkige bezitter van een Kindle Paperwhite en zeul het ding sindsdien letterlijk óveral mee naartoe. Want stel dat ik ergens meer dan drie minuten zou moeten wachten zonder boek? Drama! Maar vooral omarm ik de drie vaste leesmomenten per dag: in de trein heen, in de trein weer en voor ik slapen ga. Heen en weer is een uur, voor ik slapen ga varieert van 1 minuut tot ongeveer een uur, afhankelijk van de toestand van het lijf.

Als kind las ik stapels boeken, wij werden immers groot zonder televisie. Tot ik die flow ergens tijdens mijn opleiding kwijt raakte, maar sinds de Kindle is alles weer zoals het was. Beter zelfs, want anno 2016 is er het geweldige Goodreads, dat me al van massa’s inspiratie voorzag. Gedaan met dralen in de bibliotheek omdat het zo moeilijk is op basis van de achterflap een goed boek te kiezen. Nu is er gedraal omdat ze met teveel zijn, de boeken die ik doodgraag lezen wil.

Daarnaast: ik ben dol op statistieken en Goodreads voorziet mij daar weeldig van. Zo leren we uit deze grafiek, dat 2015 beter was dan 2014 en dat, als ik de lijn van 2016 doortrek, het er dit jaar ook best goed uitziet.

statistieken goodreads

Als iemand anders een boekenlijstje blogt, klik ik altijd meteen door, want boeken genoeg om te lezen: nooit. Daarom dook ik ook eens in mijn lijstje en schotel ik u mijn 9 favoriete boeken voor van de afgelopen twee jaar. Niet in volgorde van topheid, wel in de volgorde waarin ik ze las.

 

1. De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne) *****

Een dun boekje (mijn Nederlandse versie telt 179 blz), waar ik erg snel doorheen vloog maar dat me wel erg raakte. Ik wilde het al langer lezen en had spijt toen het uit was. Verder herinner ik me vooral een hek (en ik weet niet eens of dat wel klopt, die herinnering). Ja, dat dus. Sorry, het is te lang geleden en ik schreef geen review, maar ik gaf vijf sterren en dat zegt meer dan iets!

 

 

 

2. De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson) ****

Vier sterren en ja, ik weet nog waarom. De titel van het boek (383 blz) zegt het allemaal: het is het verhaal van een 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Ik hou van dat soort titels, het prikkelt mijn nieuwsgierigheid en behalve dat verscheen het boek ook langs alle kanten als aanrader in mijn vizier. Ik vond het amusant om te lezen en als ik eraan terugdenk zie ik allemaal “filmbeelden” voor mij van momenten uit het boek, wat wil zeggen dat ik er helemaal in weg kon zinken. Een ster minder omdat het soms wat langdradig was en te traag ging. Maar graag gelezen, zeer.

 

 

3. Kom hier dat ik u kus (Griet op de Beeck) *****

Vlaams en top, dat zie ik graag en lees ik graag. Het boek leest als een trein (ondanks toch 350 blz.) en wat ik vooral erg leuk vond was dat het stuk waarin Mona nog kind was veel “simpeler” geschreven was, waardoor je je erg goed kon inleven in de wereld van een kind en naarmate Mona volwassen wordt, worden haar gedachten dat ook. Een boek dat ik nog wel eens wil lezen!

 

 

 

4. Voor jou (Jojo Moyes) *****

Als je dit boek nog niet las, heb je echt ergens in een grot in Honolulu gezeten. Ik zag het óveral als een must read. En oh, wat hebben ze gelijk, al die mensen die me dit boek aanraadden. Het is meeslepend als geen ander en op het eind zo triest en mooi. Het verhaal van een gewoon meisje dat binnenkomt in de wereld van een fysiek gehandicapte, die worstelt met gedachten over euthanasie. 486 bladzijden, en wreed veel spijt toen het uit en over was. Gelukkig zie ik op mijn Kindle nog twee boeken van Moyes staan.

 

 

5. Het Rosie effect (Graeme Simsion) *****
Heel snel na het Rosie project (254 blz.), las ik het vervolg daarvan: het Rosie effect (350 blz). Het eerste boek verdient in feite ook een plekje in deze opsomming, maar ik hou het bij een eervolle vermelding bij dit tweede deel. De meeste mensen lijken het eerste boek te prefereren boven dit, maar met in dit boek een zwangerschap door de ogen van de autistische Don, lag dit wat dichter bij mijn leefwereld en heb ik het minstens even graag als het eerste deel gelezen. De boeken zijn goed geschreven, lezen heel vlot en het blijft boeien om door de ogen van Don naar de wereld te kijken. Verfilming is op komst, ik ben zeer benieuwd.

 

6. De kracht van kwetsbaarheid (Brené Brown) *****

Deze valt een beetje uit de toon, I beg your pardon. Het is non-fictie en ik weet vrij zeker dat weinig mensen zich geroepen zullen voelen om dit boek te lezen. Het maakte mij wijzer (denk ik), of ik dat al in de praktijk omzet is een ander vraagstuk. Wat ik jullie wel ten zeerste aanraad is om naar de schrijfster haar ondertussen bijna 24 miljoen keer bekeken TED talk over kwetsbaarheid te kijken. Als je dat doet, zal je wel nieuwsgierig genoeg zijn om naar haar tweede TED talk te kijken en uiteindelijk haar boeken te lezen. Nederlandse ondertitels beschikbaar dus laat je daar niet door afschrikken!
Haar volgend boek staat hier klaar om gelezen te worden: Rising strong (ofte de belachelijke Nederlandse titel: Sterker dan ooit.)

 

7. Ik ben pelgrim (Terry Hayes) *****

Dit boek las ik op aanraden van één van mijn collega’s. Ze las het op vakantie en ik denk dat het zo’n boek is. Nee, niet luchtig, alles behalve, maar dik! 742 bladzijden waar je je aandacht echt moet bijhouden. Ik las het boek in teveel kleine stukjes waardoor ik soms niet helemaal kon volgen. Beter lijkt me om het in een kortere tijdspanne te kunnen lezen, vandaar mijn vakantiepleidooi. Toch bleef het boeien en paste alles op het eind in elkaar. Ik weet nog dat ik onder de indruk was.

 

 

8. De Japanse minnaar (Isabel Allende) *****

Isabelle Allende: jaren geleden, misschien al wel tien, raadde een vriendin Paula aan van haar hand. Ik begon, maar raakte er toen niet door (het was de fase van het afwezig zijn van de leesflow). Nog maar kort geleden waren twee collega’s vol lof over deze schrijfster en zeiden ze bijna in koor “En de Japanse minnaar!”.  Mijn nieuwsgierigheid gewekt, begon ik eraan en was ik even onder de indruk. Verhalen met een groot tijdsverloop lijken mij wel te boeien (net zoals het volgend boek). Verhalen over oude mensen ook. Soms wat traag, maar mooi geschreven.

 

 

9. Als je het licht niet kunt zien (Anthony Doerr) *****

Net uit en zo spijtig dat dat is. Ik las in de reviews op Goodreads over prachtige zinnen en mooie woorden en als er iets mij kan charmeren is het dat wel. Hoe mooi een verhaal ook, als het flut geschreven is, zal ik nooit verder raken dan de eerste tientallen bladzijden. Maar hier, oh! Ik twijfelde omdat ik de laatste twee jaar best veel boeken over de tweede wereldoorlog las en dit was ook echt een boek over de oorlog maar vanuit zo’n uniek standpunt (de wereld van een blind meisje) dat het me niet stoorde (niet dat boeken over de tweede wereldoorlog me storen, maar op een gegeven moment wil een mens ook wel eens iets anders). De manier waarop de ervaringen van het blinde meisje omschreven worden zijn zo kloppend dat je jezelf blind waant en bijna ín haar kan kruipen. Ik ben fan van u, Anthony Doerr en ik hoop in uw oeuvre meer pareltjes te ontdekken.

Wie mij wil volgen op Goodreads, kan dat hier doen.

En als je meer wil lezen over waarom zo’n e-reader zo fantastisch is: ik bezing graag, maar er waren er twee me voor: Kelly en Kelly! (Dat klinkt toch echt bijna als een komisch duo.)

 

Zeg eens: wat is, vind jij, het volgend boek dat ik moet lezen?

16 thoughts on “9 boeken, 9 verhalen om te koesteren.

 1. Mooie lijst! De eerste 5 las ik al, de andere vier staan op mijn lijst, we hebben een gelijkaardige smaak precies :-).
  Ik ben zó blij dat ik het lezen (her)ontdekt heb! Hier wordt ook van en naar het werk, en ‘s avonds, gelezen.
  Ik was het ‘De jongen die zijn vader zocht’ van John Boyne uit, heel erg mooi. En daarvoor las ik ‘Blankets’, een graphic novel. Ook een aanrader. En nu ga ik je volgen op Goodreads :-)

  1. Dankje voor de tips! Graphic novels zie ik mezelf nog niet direct lezen, maar naar die van John Boyne ga ik op zoek!

 2. Leuke tips! Heb er al 2 van gelezen, een paar uit bovenstaand lijstje gooi ik op ‘m virtueel boekenrek op goodreads. En zo’n Kindle, dat is echt wel een geweldig ding hé?

 3. Mooie lijst, ik kan me helemaal vinden in je recensies. En nog een tip van mij: Norwegian Wood van Haruki Murakami. Neemt je helemaal mee in een andere wereld.

 4. Ik zet ze op mijn lijstje! Ik las ook “het bommenmeisje……” De andere boek van Jonas Jonasson. En die vond ik nog beter dan de 100jarige man

 5. Superbedankt voor deze tips! Ik ben dol op boeken! Maakte sinds gisteren zelfs borden op pinterest met ‘gelezen’ en ‘te lezen’ boeken! Je kan daar eens gaan piepen! Van jouw opsomming las ik ‘Kom hier dat ik u kus’ en momenteel ben ik ‘De japanse minnaar’ aan het afronden.
  Er zijn zoveel aanraders! Onlangs las ik ‘Het geheim van mijn man’ (een echte pageturner) maar één van de beste boeken die ik ooit las is ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs. Daarnaast ook genoten van ‘De boekendief’, ‘ Woesten'(Kris Van Steenberge), ‘Wij en ik’ (Saskia De Coster) en nog zoveel meer… En die ‘goodreads’ ga ik onmiddellijk bekijken!!!

 6. Ik heb ook een e-reader sinds bijna twee jaar, en ik kan hem niet meer missen. Net als jij neem ik hem overal mee naartoe. En net als jij, lees ik sindsdien weer veel en veel meer.

  Voor jou van Jojo Moyes ligt hier toevallig net klaar om in te beginnen, je doet me er nog meer zin in krijgen.

  Ik keek mijn gelezen boeken op Goodreads eens na (ik ben je trouwens meteen beginnen volgen) en aanraders zijn wat mij betreft:
  – Woesten van Kris Van Steenberge
  – Vele Hemels Boven de Zevende van Griet Op De Beeck
  – Ik heb je nooit een rozentuin beloofd van Hannah Green

  Uit de minder recente boeken die ik las onthou ik vooral mijn eeuwige klassiekers: De Verborgen Geschiedenis, De Ontdekking van de Hemel, Tonio, De Schaduw van de Wind, Het Geluid van de Nacht…

 7. ik las er reeds 4 van je lijstje
  en heb natuurlijk de andere meteen op mijn ‘want to read’ lijst op goodreads gezet..
  heerlijk toch ? ;-)

  ik zou je
  De buitenkant van meneer Jules – Broeckhoven, Diane
  en
  Eén mens is genoeg van Beerten, Els
  aanraden !

 8. Oké, ik heb I am pilgrim dan toch maar toegevoegd aan mijn leeslijst! Ik had het al vaak zien passeren, maar tot nu had ik het nog niet toegevoegd. Maar aangezien ik 6 van de 9 boeken uit jouw lijstje ook gelezen heb én ook zo goed vond, zal dat boek mij ook wel smaken. En daarna geef ik Allende misschien toch een tweede kans. Misschien. :)

  (en lol voor Kelly en Kelly, het komische duo :) :) )

 9. Mooi lijstje! Ik las er zelf al vijf van (en De moed van imperfectie van Brené Brown) en vond die ook allemaal goed tot zeer goed, dus ik zet de rest op mijn leeslijstje. Me before you staat gelukkig wel al in de kast, dus als het nog nodig zou zijn om terug in mijn grot in Honolulu te kruipen, heb ik daar toch alleszins al leesvoer ;-)

  Moest je, naast alle reacties hierboven, nog meer inspiratie willen: ik geef elke maand kort mijn mening over de boeken die ik las. En voor 2015 waren dit mijn toppers: http://lepetitrequin.com/2016/01/15-boeken-in-2015/

  1. Oh fijn! Ik bekijk het zeker, dankjewel! (De moed van imperfectie las ik ook!)

 10. Oh Nele, ik sloeg daarnet de laatste blz. van “Voor jou” om. En waw, wat is jouw beschrijving hierboven helemaal juist. Ik ben er zowat helemaal ondersteboven van. En zoveel spijt dat het uit is…

  Ik las van Jojo Moyes ook al “De laatste brief”, die is ook heel mooi.

Comments are closed.