Achtentachtig.

foto
Worden verjaardagen in de hemel gevierd? Vandaag vraag ik dat me voor de tiende keer af. Want 88 zou je zijn nu, als je nog was. Maar je bent niet meer. Hoe kunnen bijna tien jaar nog maar pas geleden lijken? Vandaag was van regen en zon en veel wind, zoals toen.

Je zegt dag.

Ik zeg dag.

Ik wil weten wat je nu zou doen als je nog was. We zouden feestvieren, om zoveel jij.

Vandaag was er geen feest.

Je bent mijn groteva. Zo zijn er niet veel en ze zijn bijzonder kostbaar. Ze zouden onder een glazen stolpje op de mooiste kast, daar waar de eerste zonnestralen het huis binnenkomen. De poetsvrouw zou dan met een zachte doek het glas schoonmaken, zodat je terug kan stralen naar de zon. Maar niet jij, jij vond glazen stolpen onzin, jij deed van teveel leven en daardoor van stoppen met leven toen het nog niet moest en niemand klaar was.

Achtentachtig, je ziet er verdomd goed uit voor achtentachtig. Achtentachtig word je maar één keer, als ik jou was: ik zou een beetje luisteren naar de kalenderwijsheid, want kalenders hebben altijd gelijk.