Breien: Tundra pullover.

IMG_9866

Enter breien, schreef ik eind augustus. Het was toen, dat ik aan het tweede grote project begon en blijkbaar had ik daar een half jaar voor nodig. Een half jaar met veel twijfels over of het wel wat zou worden en of ik wel de goede maat gekozen had. Een half jaar ook met veel gezellige warmte op mijn schoot terwijl mijn geest vermaakt werd met niet-nadenk-tv en mijn inwendige ik met dampende kopjes thee.

IMG_9857

Het patroon van de Tundra Pullover blinkt al eeuwen op mijn pinterest. Als een blok viel ik, voor de combinatie van twee niet zo alledaagse (denk ik, want ik ben een brei-sukkel) steken (de bakstenensteek en de sterrenpatroonsteek, vrij vertaald). Gezegd moet dat mijn hoofd toch wel een beetje bij de les moest blijven en dat dat regelmatig misliep, waardoor ik eveneens expert achteruitbreien werd. Behalve dat panikeerde ik ook na een half achterpand, trok de boel uit en begon gans opnieuw, toch maar een maat groter.

IMG_9852

En dat is een chanceke want de trui is, door de sterrenpatroonsteek heel dik en warm. Eigenlijk is het een halve jas en gedijt hij best buiten op koude dagen met zon, zonder al teveel wind. Zoiets gelijk gisteren en vandaag. Een maatje groter is dus handig, zodat ik ze als derde of vierde laag dragen kan. (Ik ben overigens niet zwanger, moest onderstaande foto dat vermoeden doen.)

IMG_9868

Ik panikeerde ook toen ik het patroon zag: alweer zoveel Chinees. Maar ook alweer allemaal heel logisch als je de tweede trede pas neemt na de eerste. Behalve de nieuwe steken, leerde ik ook hoe een three needle bind off werkt. Het zorgt voor een perfecte naad aan de bovenkant van de kap.

IMG_9860

De wol kocht ik zoals altijd bij mijn favoriete wolwinkel: Julija’s shop. Ik koos wol uit dezelfde reeks als die van mijn vorige trui wegens onbeschrijfelijk mooi, onbeschrijfelijk zacht, onbeschrijfelijk warm maar vooral 200% prikvrij (Osprey van Quince & Co.). Ik gebruikte 6 bollen voor deze trui wat het geen goedkoop project maakt.

IMG_9873

Voor de foto’s trok ik weer aan de mouw van mijn oudste zus. Ze bewees eerder al met mij als regisseur een uitstekende fotograaf te zijn. We maakten de foto’s in het wonderlijke Rumst, mijn heimat. Het plan was iets met de dijk langs de Nete maar we werden onderweg afgeleid door dit stukje natuur, in Rumstse contreien beter gekend als ‘t stort, wat niet meer tegengesteld kan klinken, besef ik.

IMG_9874

Moeilijkste aan deze trui was het breien van de V-hals, zijnde het stuk van het voorpand. Ik vond de uitleg in het patroon daar wat summier. Wél fijn was, dat ik vrij snel reactie kreeg nadat ik ten rade ging bij de ontwerpster herself en zo kwam het toch ongeveer goed.

IMG_9876

IMG_9872

 

De trui blijkt redelijk kort, maar ik zag dat dat ook zo is bij het oorspronkelijk patroon. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties en zit al klaar in de startblokken voor een volgend project. Iets luchtig, want hoewel de natuur nog moet volgen, doet een weekend vol zon als dit toch al een beetje dromen van de lente en zomer in het verschiet.

30 thoughts on “Breien: Tundra pullover.

 1. Ik vind dat echt ongelooflijk dat je zoiets in elkaar gebreid krijgt. Het ziet er megaprofessioneel uit zeg. Onder de indruk!

  • Nele

   Dankje Eva!

 2. Wa-aw, supermooi! Ik zie niet wat er “ongeveer” goed is aan die V-hals, ik vind die net fantastisch mooi gelukt :-)

  En ook: prikvrije wol?! Bestaat dat? Oh oh, misschien kan ik dan toch ooit iets uit wol dragen!

  • Nele

   Echt, sinds ik dat ontdekte kan ik niet meer stoppen met breien. Het doet wel een beetje pijn in de portemonnee, dat wel.

 3. De foto’s zijn prachtig als steeds, en ik buig diep in het stof voor zoveel breitalent!

  • Nele

   Wat een eer :-).

 4. Ongelofelijk schoon! Gevaarlijke winkel he die shop van Julija :-) maar zo een mooi project en ongetwijfeld ettelijke uren werk verdient de beste wol. Ik kijk al uit naar je volgende breisel!

  • Nele

   Dankje! En ja, ik kom daar altijd wat armer buiten maar de kwaliteit is zó goed, echt de moeite. En moest ik prikwol gebruiken, ik zou het niet dragen en dat zou ook zonde zijn…

 5. Magnifiek mooi zeg. Alle respect voor je geduld en doorzetting in dit project!

  • Nele

   Dankje!

 6. Ik vind het een heel mooi model, maar zou voor mezelf iets langer kiezen. Mooi gemaakt! Ik geraak niet verder dan een sjaal …

  • Nele

   Als je een sjaal kan, kan je dit ook hoor! Ik zou het eens proberen :-)!

 7. Oh wauw, die is ZO af! En echt helemaal Nele! De ‘bakstenensteek’ kende ik nog niet, maar zo’n tof resultaat! Mooi gebreid, mooi gedragen :)

  • Nele

   Dankjewel Kelly! De bakstenensteek is eigenlijk gewoon een heel gemakkelijk patroontje dat je moet volgen :-).

 8. Hij is mooi. Ik ben vooral fan van dat sterrensteekje. Ben 3 jaar geleden begonnen met breien en ik kan ook niet meer stoppen. Het nadeel van dure, zachte wol vind ik wel het pillen. Daarom grijp ik de laatste tijd ook wel naar goedkopere shetlandwol. Met een t-shirt eronder gaat dat prima.

  • Nele

   Pillen, dat moest ik op google opzoeken :-). Is inderdaad een nadeel. ik heb tot nu toe enkel dingen gebreid die ik niet zo vaak moet wassen dus heb er voorlopig nog niet zoveel last van..

 9. Khadetjes

  Breien, ik kan het niet – en ik heb nu al te veel hobby’s, dus ik verdiep me er maar beter niet in ;). Maar wat een pracht Nele, die trui is zo ongelooflijk mooi! Net zoals de foto’s trouwens, die tandem regisseur/zus werkt duidelijk ;)

  • Nele

   Merci merci!

 10. Oooh, amai, die is wel echt heel erg mooi!! Breien… Ik slaak een zucht… Wou dat ik daar geduld voor had, maar weet wel beter :-) maar ik kijk dan maar gewoon met veel plezier naar alle mooie breisels die tegenwoordig in Blogland te zien zijn. Vol bewondering! Deze is alleszins echt prachtig, de tijd volgens mij meer dan waard!

  • Nele

   Absoluut! Dankjewel!

 11. Amai, die is echt wel SU-PER-MOOI!

  • Nele

   Thanks!

 12. Ulrike

  Mooi gedaan Nele! Als ik ooit een origineel hand-made vestje nodig heb voor Menno, dan weet ik je te vinden! Tegen betaling van zowel de wol als de brei-uren natuurlijk! :)

  • Nele

   Oh, zo’n babyvestje is in een handomdraai gebreid in vergelijking met dit ;-).

 13. Aan breien ga ik mij voorlopig niet wagen en alleen al daarom vind ik dit een ongelooflijk mooie trui die er lekker warm uitziet Beide speciale steken combineren ook zeer mooi.

  • Nele

   Dankje Seija!

 14. Ongelooflijk mooi, Nele, ik ben zo blij dat je hebt volgehouden na die trui die piekte en niet goed zat. Ik kom soms ook eens bedrogen uit, maar achteruitbreien lijkt soms veel beter mee te vallen dan stof die je al geknipt hebt ;)

  • Nele

   Haha, da’s waar! Dankje! Ook om mij ooit in gang te zetten!

 15. Oh zeg… wat een resultaat! Ik ben ook helemaal gebeten door de breimicrobe maar ik waagde mij voorlopig enkel aan “haalbare projecten voor de avontuurlijke beginner”. Dit doet goesting krijgen in complexere projecten…

Comments are closed.

%d bloggers like this: