Breien: Tundra pullover.

IMG_9866

Enter breien, schreef ik eind augustus. Het was toen, dat ik aan het tweede grote project begon en blijkbaar had ik daar een half jaar voor nodig. Een half jaar met veel twijfels over of het wel wat zou worden en of ik wel de goede maat gekozen had. Een half jaar ook met veel gezellige warmte op mijn schoot terwijl mijn geest vermaakt werd met niet-nadenk-tv en mijn inwendige ik met dampende kopjes thee.

IMG_9857

Het patroon van de Tundra Pullover blinkt al eeuwen op mijn pinterest. Als een blok viel ik, voor de combinatie van twee niet zo alledaagse (denk ik, want ik ben een brei-sukkel) steken (de bakstenensteek en de sterrenpatroonsteek, vrij vertaald). Gezegd moet dat mijn hoofd toch wel een beetje bij de les moest blijven en dat dat regelmatig misliep, waardoor ik eveneens expert achteruitbreien werd. Behalve dat panikeerde ik ook na een half achterpand, trok de boel uit en begon gans opnieuw, toch maar een maat groter.

IMG_9852

En dat is een chanceke want de trui is, door de sterrenpatroonsteek heel dik en warm. Eigenlijk is het een halve jas en gedijt hij best buiten op koude dagen met zon, zonder al teveel wind. Zoiets gelijk gisteren en vandaag. Een maatje groter is dus handig, zodat ik ze als derde of vierde laag dragen kan. (Ik ben overigens niet zwanger, moest onderstaande foto dat vermoeden doen.)

IMG_9868

Ik panikeerde ook toen ik het patroon zag: alweer zoveel Chinees. Maar ook alweer allemaal heel logisch als je de tweede trede pas neemt na de eerste. Behalve de nieuwe steken, leerde ik ook hoe een three needle bind off werkt. Het zorgt voor een perfecte naad aan de bovenkant van de kap.

IMG_9860

De wol kocht ik zoals altijd bij mijn favoriete wolwinkel: Julija’s shop. Ik koos wol uit dezelfde reeks als die van mijn vorige trui wegens onbeschrijfelijk mooi, onbeschrijfelijk zacht, onbeschrijfelijk warm maar vooral 200% prikvrij (Osprey van Quince & Co.). Ik gebruikte 6 bollen voor deze trui wat het geen goedkoop project maakt.

IMG_9873

Voor de foto’s trok ik weer aan de mouw van mijn oudste zus. Ze bewees eerder al met mij als regisseur een uitstekende fotograaf te zijn. We maakten de foto’s in het wonderlijke Rumst, mijn heimat. Het plan was iets met de dijk langs de Nete maar we werden onderweg afgeleid door dit stukje natuur, in Rumstse contreien beter gekend als ‘t stort, wat niet meer tegengesteld kan klinken, besef ik.

IMG_9874

Moeilijkste aan deze trui was het breien van de V-hals, zijnde het stuk van het voorpand. Ik vond de uitleg in het patroon daar wat summier. Wél fijn was, dat ik vrij snel reactie kreeg nadat ik ten rade ging bij de ontwerpster herself en zo kwam het toch ongeveer goed.

IMG_9876

IMG_9872

 

De trui blijkt redelijk kort, maar ik zag dat dat ook zo is bij het oorspronkelijk patroon. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties en zit al klaar in de startblokken voor een volgend project. Iets luchtig, want hoewel de natuur nog moet volgen, doet een weekend vol zon als dit toch al een beetje dromen van de lente en zomer in het verschiet.