Mediteren, iedereen kan het leren?

Headspace

Na lang twijfelen begin ik te schrijven. Hierna volgt vermoedelijk nog lang twijfelen over wel of niet publiceren. En als ik ooit tot publiceren kom, zal ik vermoedelijk elke twee seconden nadenken over of ik het wel online wil laten staan. Waarom ik dan toch schrijf? Omdat ik dit volgend jaar wil lezen en kunnen beseffen dat ik vooruit ging, met rasse schreden graag, danku. 

Meditatie, klinkt dat woord ook zo vies in jullie hoofd? Zien jullie meteen geitenwollen sokken in bruine sandalen? Zweverige hippies die tijd met hopen hebben? Wierookstokjes en gekke belletjes? En misschien liefst ook nog een paar monniken in een Indiaas klooster, die hele dagen op een berg zitten te niet-denken.

Yoga en meditatie hebben iets met elkaar, dus toen ik met het eerste begon (voor de fysieke oefeningen, weetwel) maakte ik, vooral het laatste jaar, ook kennis met meditatie. Ik vond het vanaf het begin verschríkkelijk. Ik kan niet stilzitten en zeker niet stilzitten en rustig ademen. Mijn lijf begint dan vanzelf te bewegen en te wiebelen en mijn ademhaling schiet in mijn borstkas aan tempo Road Runner. Maar vooral mijn hoofd. Mijn hoofd zit altijd ei-vol en denkt nooit niet. De makkelijkste manier voor mij om daar rust te brengen is door te bewegen. Van yogahouding naar yogahouding, waarin ik per houding enkele ademhalingen krijg die in mijn hoofd gevuld worden met focussen op élk spiertje en lichaamsdeel en waarbij ik, als ik daar klaar mee ben al naar de volgende mag. Zo is er het minst kans op gepieker, maar dan nog vindt mijn brein vaak ruimte om daar nog vanalles tussen te steken (waarbij mijn yogahouding dan ook als een pudding in elkaar zakt).

De eerste keren dat ik verschillende minuten op dezelfde manier moest zitten en niet-nadenken waren een hel en wekten een agressie op waar ik het bestaan niet van afwist. Je zou denken dat de meest logische reactie dan is om het nooit meer te proberen en te besluiten dat het niets voor mij is. En dat was mijn reactie ook.

Waarom ik dit dan schrijf?

Ik ben gezegend met iemand dicht bij mij (de yogajuf) die niet opgeeft en blijft herhalen dat ze gelooft dat mediteren en trager ademen me een rust gaan brengen die ik nooit gekend heb. Omdat ze uit eigen ervaring spreekt, wil ik haar graag geloven want levende bewijzen wegredeneren, daar heeft zelfs míjn hoofd het moeilijk mee.

Meditatie is een bewezen goed voor minder angst en stress. Angst en stress: check ✔️.

Maar meditatie, wat is dat? En vooral: hoe doe je dat? Het is me allemaal nog wat Chinees. Er zijn verzekers mensen die daar veel meer over kunnen vertellen. Wat ik lesgevers altijd hoor zeggen is dit: “als er een gedachte komt, laat ze passeren, ook als je elke twee seconden ergens aan denkt”. Ik zit me dan wiebelend af te vragen hoe ik een gedachte kan laten passeren waardoor ik nadenk wat niet de bedoeling is en ik denk continu, niet om de twee seconden. Dan word ik liefst eerst boos op mezelf omdat ik het niet goed doe en vervolgens op de lesgever omdat ik het dan wel gehad heb met dat zitten en niet-denken. Oordelen is geloof ik ook iets dat niet met mediteren rijmt. Maar sinds kort leerde ik een hulpmiddeltje kennen.

Headspace. Tegenwoordig zijn er allicht massa’s apps  of mp3’s en youtubefilmpjes om ondersteuning te geven bij meditatie. Maar elke waterval of al te zweverige stem maakt alweer dat agressief beestje in mij los. Tot mijn yogajuf zei dat ik Headspace eens moest proberen. Headspace is downloadbaar als app voor op je smartphone of je kan het ook via de website gebruiken op je laptop/computer als je niet over een smartphone beschikt of zoals ik enkel over een bejaard exemplaar. Dat zij, die goed weet hoe mijn hoofd werkt, zei dat het echt iets voor mij is, heeft me overhaald om het te proberen.

Ik kan bezwaarlijk zeggen dat ik al een meditatieheld aan het worden ben. Na één maand heb ik de vier eerste “lessen” gedaan. Meestal heb ik geen tijd. Tien minuten is immers een eeuwigheid en lijkt op voorhand een oneindige hel. Er is dus telkens veel overredingskracht in mijn eigen hoofd nodig om me voor de volgende neer te zetten en gemiddeld duurt dat blijkbaar een week. De bedoeling is om dagelijks te mediteren om het angst- en stressverlagend effect te kunnen beogen. Veel ruimte voor verbetering dus.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 19.03.30

Wat ik wel kan zeggen is dat ik die 10 minuten nooit echt vervelend vond. Soms moet je luisteren, soms is er een filmpje om naar te kijken. Zo was er bij de derde of vierde les een filmpje dat me opeens een heel stuk duidelijker maakte hoe je gedachten kan laten passeren. Wonderlijk. De stem die vertelt is ook aangenaam om naar te luisteren.  En van dit soort berichtjes word ik vrolijk:

Headspace

Het is down to earth en dat maakt het toegankelijk voor elke nuchtere mens die hier open voor wil staan. Wie interesse heeft: op de website vind je een filmpje dat kort en bondig uitlegt wat ze doen. Voorlopig heb ik nog geen betalende account (nog 6 introlessen te gaan) maar wat fantastisch is, is dat ze voor elk betalende account er eentje gratis geven aan iemand die het nodig heeft maar er de middelen niet voor heeft. Get some, give some: ze leggen het mooi uit op de website.

Zo persoonlijk doen zeg, ik ben dat niet gewoon. (Wees gerust, te persoonlijk zal ik hier niet doen om mezelf te beschermen.) Maar ik wil wel graag delen wat mij helpt en vooruit duwt. Ik word ziek als er teveel van de zure wereld op mij afkomt en kan niet altijd even goed filteren. Ik wil jullie vandaag graag horen: lezen jullie dit soort berichten graag op een blog? Was je bij de titel al afgehaakt? (Dat was een retorische vraag, obviously.) Hoe denk jij over mediteren? Is het te vaag? Lijkt het te moeilijk? Is het niks voor jou? Of wil je het wel eens proberen? Prikkelt het enige interesse? Of ben jij een doorwinterde medatieër (what’s the word?) en kan je mij er meer over vertellen? Geloof je dat het op lange termijn een positieve invloed op angst en stress kan hebben? 

 

(Oh, en voor de duidelijkheid: ik schreef dit stuk volledig onafhankelijk. Ik kreeg of krijg hier niks voor, het is gewoon mijn eigen ervaring!)

39 thoughts on “Mediteren, iedereen kan het leren?

 1. Goed geschreven, Nele! Ik vond het alleszins interessant, want nuchter en openminded en al. Gedeeltelijk ook herkenbaar én ik ben daar ook wel enigszins nieuwsgierig naar, dus dat helpt natuurlijk :) Op zich interesseert meditatie me niet echt, of allez, ik heb er (momenteel) geen nood aan. Ik heb geen last van angst, en als ik stress heb, verdrijf ik die met yoga, lezen, koken, knuffelen met het lief, samen gaan wandelen … Tijdens het Yoga Camp van januari van mijn yogajuf, Adriene uit Texas :), begon ze ook vaak met een paar minuten meditatie/ademhalingsoefeningen. Sommige lessen deed dat deugd, op andere momenten viel ik erdoor in slaap en wou ik gewoon overgaan tot actie … Maar ik ga die Headspace wel onthouden!

  1. Dankje Kelly! Nu is het al wat minder eng om hier te laten staan :-). Ik ben blij dat je het interessant vond om te lezen want ik weet dat je de nuchterheid zelve bent. En als je er ooit zin in hebt, is dit voor jou denk ik echt de ideale start!

 2. Dit lees ik graag, dus laat maar staan :-)
  Hier ook niet onmiddellijk nood aan meditatie, maar ik kan volledig volgen als je het hebt over een hoofd dat nooit niet kan denken. Ik heb nog maar 3 lessen yoga achter de rug maar ik voel dat “hoofd leegmaken”, “ontspannen” en “ademen vanuit mijn buik” de grootste uitdagingen zijn. Ik kan het echt (nog) niet. Maar ik hou vol hoor, en ik moet ook altijd een beetje aan jou denken :-)

  1. Haha, grappig! Voor mij zijn die drie dingen na drie jaar yoga nog altijd een uitdaging. Yoga is levenslang leren: be prepared! Maar elke nieuwe yogi maakt de wereld een beetje mooier :-). Goed bezig!

 3. Ik herken helemaal wat je schrijft. Ik heb een dik jaar geleden een lessenreeks mindfulness gevolgd, ook een beetje meditatie. Naast de wekelijkse groepslessen moesten we ook dagelijks thuis oefenen met mp3’s. Dat was vooral aandachtig luisteren, ademen en voelen. Ik herinner me dat ik in het begin nogal zat tegen te strubbelen, vaak ergens anders zat met m’n gedachten en daardoor hele stukken miste van de oefening. Het was veel makkelijker om aan vanalles te denken dan aan niets. Hmm.
  Na die lessenreeks heb ik eigenlijk geen oefeningen meer gedaan, niet zo heel goed dus. Maar ik merk wel dat er toch kleine dingetjes zijn blijven hangen die van pas komen als m’n hoofd eens overloopt. Ik ga de app. eens bekijken, ik ben er wel benieuwd naar!

  1. Ah mindfulness, dat is zoiets dat ik ook niet goed begrijp ja :). Ik kan me helemaal voorstellen hoe je daar zat en dat je stukken oefening miste. Leuk dat je de app gaat bekijken! Dat was mijn bedoeling :-)!

 4. Hoi, ik heb je hele blog gelezen en ik vind het wel degelijk interessant. Ik heb zelf tijdens de yoga zo nu en dan ook grote moeite om het hoofd uit te zetten, dus dat is zeer herkenbaar!
  Ook heb ik een app om vaker te mediteren, maar ben een kanjer in het verzinnen van smoezen. ….. En ik weet dat ik er wel baat bij zou hebben om mijn gedachten wat meer onder controle te houden. Ik ben erg benieuwd naar je verdere ervaringen met deze app.

  1. Als ik het volhoud: over een tijdje een update! En die smoezen verzinnen: yes, daar ben ik ook heldin in :).

 5. Fijn om te lezen en ik ga die app zeker eens bekijken! Ik volgde in september mijn eerste yoga les en ik vind het fantastisch. Je beschrijft perfect hoe het fysieke aspect van yoga helpt om je hoofd leeg te maken. Ik probeer af en toe ook te mediteren nu. Yoga neemt voor mij het zweverige daarrond een beetje weg. Ik zie het als een manier om ook mijn geest te beginnen trainen. Stress en angst zijn mij ook niet vreemd en ik merk echt een positief effect!

 6. Hey Nele, ik vind dat je dat echt goed geschreven hebt!Ik herken veel van wat je schrijft, en tegelijkertijd wil ik roepen : doén, doén! Mijn eigen verhaal is lang en heb ik nog nooit durven schrijven zo openbaar. Misschien mail ik het wel, maar ik kan de uitkomst al wel verklappen. Na veel fasciatherapie, veel weglopen van stilzitten en dichter bij mezelf komen, veel angst maar vooral de wil om te “genezen” en wél alleen maar meer mezelf te zijn, mediteer ik nu bijna dagelijks, vooral in beweging (!). In de “méditation sensorielle” of beter “méditation de plein présence” ben je echt in contact met jezelf, zonder je daarin of in de omgeving te verliezen. Niks high in de sky, niks zweverig at all. Én in (contact met de) beweging. Niks is alomvattend, daarvoor ben ik te nuchter, en toch is dit het voor mij wel. Echt de max ;-)

  1. Bedankt voor je reactie Katrien! Mailen mag natuurlijk altijd. Die meditatie waar jij het over hebt, ga ik ook eens opzoeken. Ik heb denk ik wel al eens zoiets gedaan tijdens een “mindful triathlon” (wandelen, yoga en mediteren) en toen bewogen we ook tijdens dat mediteren maar dat ging me echt te traag om mijn hoofd te kunnen uitzetten en het leek drie dagen te duren in plaats van 1 uur. Mijn hoofd blokkeert op het voel-aspect geloof ik. Maar ik ben wel benieuwd, want hoe je het omschrijft klinkt wel als waar ik me beter in kan vinden dan in zweverig mediteren :-).

   1. Je hoofd blokkeert op het voel-aspect :) dat lijkt me niet raar. De kunst om uit dat hoofd te geraken is mij ook onbekend. (En wanneer is dat in godsnaam in mijn leven geslopen?) maar wel zéér herkenbaar en dus goed om te lezen. Weerstand x 100! Zelfs met headspace en laagdrempelige yogalessen. Blijven zoeken tot we het vinden à la Katrien?

 7. Tof om te lezen en zeer herkenbaar.
  Ik geloof in de kracht van meditatie, maar ik slaag erniet in om het in de praktijk te brengen.”Laat de gedachten passeren. Breng je adem naar je benen…” Ik snap het allemaal niet zo goed… Ik dacht dan dat yoga iets voor mij zou zijn, maar ook daar heb ik mijn draai nog niet gevonden. Ik vermoed dat er toch veel afhangt van de lesgever. Lang leve goede lesgevers:-)
  Maar ik onthoud alvast Headspace!

  1. Ohja! Zo’n dingen heb ik ook al gehoord: “adem tot in je heup” Of: “voel waar je spanning hebt en adem daarnaar toe” Whuh? En yoga is zeker zoeken naar de goeie leraar/lerares maar er zijn ook zoveel verschillende soorten yoga.. als je je draai nog niet vond, maar wel denkt dat het iets voor jou is, zou ik eens iets anders proberen. (Waar woon je?)

 8. Meditatie… Ik vind dat een vies woord! En toch… Als tiener had ik serieuze slaapproblemen. Ik kocht mezelf toen ‘De Droomcd’ en daar had ik veel baat bij. Gewoon volgen en dat ging toen goed. Na een paar weken sliep ik na 15min :D Dat ding is kapot gedraaid. Eenmaal kapot heb ik er nooit nog naar gezocht of iets soortgelijk gedaan. Tot ik afgelopen zomer met yoga begon. De lesgeefster van de workshops deed dat goed en bij de visualisaties was ik best mee. Ze duurden ook nooit langer dan 10 minuutjes. Mijn wekelijkse lesgeefster steekt ook altijd een meditatieoefening in haar les en mannekes…. Ik ben nooit mee. Dat gaat daar niet. Ik bén geen kruik in de branding en ik krijg spontaan darmkrampen bij de zogenaamde “chakrawandeling”. Om nog maar te zwijgen over samen zingen. Nee, zelfs daardoor zou ik op zoek gaan naar een nieuwe yogales. Helaas zit alles (toch zeker 3 plaatsen waar ze hier yoga geven) in de buurt vol :-( Een half uur (enkel) rijden voor een uurtje yoga is ook niet wat ik zoek… Waar volg jij trouwens les? Ik kan ook het beste ‘stoppen’ met denken tijdens de yoga zelf. Zoals jij. Van het moment dat ik mijn hoofd moét leegmaken, loopt het bijna over. Van de gedachte dat mijn neus kriebelt, tot iets op het werk, tot het feit dat ik toch wel moe ben en dringend moet gaan slapen, of dat ik nog snel brood moet gaan halen,… Bleh, liever niet op die manier. Mss die app toch eens proberen!

  1. Oh, voor dat soort meditatieoefeningen zou ik ook gaan lopen! Ik snap dat héél goed! Ik volg les in Antwerpen, ik weet niet waar jij vandaan komt? Ik rijd er nu van Mechelen (20-25min) en binnenkort vanuit Rumst (15min) naartoe maar de lessen zijn vaak 1,5u en op zaterdag zelfs 2 uur. En voor een goeie lerares heb ik dat wel over. Ben je de enige die dat soort meditatie niet leuk vindt? Want misschien wil de lerares wel naar jullie luisteren? En anders toch maar op zoek naar een ander plekje.. hopelijk vind je dat dicht bij jou in de buurt!

 9. Ik heb niet alle reacties gelezen.
  Meditatie… Voor mij is het nog een to do.
  Wel volgde ik mindfullnes en ik denk dat dat op hetzelfde neerkomt.
  Het lijkt me een goed middel om in balans te komen met de bovenkamer en onderbuik. Maar zoals gezegd, ik ben zelf nog maar een starter :-)

  Goodluck en bedankt voor de tips!

  1. Dankjewel voor je reactie! (Jij hier :-)!)
   Alleszins veel succes met verder proberen! Het is logisch dat het niet van de één op de andere dag gaat. Oefening baart kunst is een cliché naar waarheid!

 10. Mediteren is iets dat mij wel aanspreekt omdat ik mijn gedachten nooit uit kan zetten. Ik heb het ook al een paar keer geprobeerd, maar het lukt mij niet om mijn gedachten te laten passeren. Kwaad word ik niet, ik vind het steeds te zweverig en het heeft een te hoog Ingeborg-gehalte voor mij.

  Toch bedankt voor de link, ik ga het zeker proberen. Het is trouwens ook leuk om te lezen dat yogi’s niet op alle vlakken zo zen en kalm zijn als ik dacht! ;-)

  1. “Ik heb het een paar keer geprobeerd”: dan is het volgens mij heel erg logisch dat je je gedachten nog niet uit kon zetten. Mijn yogajuf vertelt me altijd hoeveel jaar ze nodig had om dit of dat te leren/kunnen maar de aanhouder wint hé. En daardoor heb ik ook al geleerd dat ik niet moet verwachten dat ik zoiets meteen leuk vind. Daardoor ben ik ook al minder gefrustreerd en boos als het niet lukt. Dan denk ik: ik heb het toch maar weer geprobeerd en met heel veel proberen zal het uiteindelijk wel lukken.
   En nee, de meeste yogi’s zijn vooral op zoek naar zen en kalm maar alles behalve dat ;-) (zo ken ik er toch heel veel!)

 11. Ik lees altijd met plezier zo’n berichten. Net zoals je yoga posts. Ik ben zeker geïnteresseerd. Ik ken dat gevoel van stress en angst. Ik kan dat knopje ook niet uitzetten in mijn hoofd en af en toe komt dan de gedachte opzetten dat meditatie wel eens zou helpen. Maar ik heb ook geen zittend gat en alle pogingen waren tot nu toe tevergeefs. Ik begrijp heel goed dat agressieve beestje dat bij jou de kop opsteekt. Hier zit er nl. ook zo eentje. Misschien is die Headspace wel iets voor mij. Ik ga het alvast eens bekijken. Alleen lijk ik zo moeilijk tijd te vinden voor alles tegenwoordig… Erg he, geen tijd vinden om gewoon je hoofd rust te brengen…

  1. “You should sit in meditation for 20 minutes a day. Unless you’re too busy, then you should sit for an hour” ;-)

   10 minuten headspace lijkt lang, maar je weet wel zeker dat je er na 10 minuten klaar mee bent. Misschien 10 minuten voor je naar bed gaat?
   Maar ik begrijp heel goed wat je allemaal schrijft hoor. Ik hoop toch dat het je eens lukt om het te proberen!

   1. Fijn, zo’n inspirerende post :) dankjewel! Na het lezen van het citaat voegde ik de daad bij het woord!

 12. Heerlijke post. Echt waar. You had me at “na lang twijfelen…” :-)
  Ik lees jou sowieso graag – jouw blog is er zo eentje dat ik meteen aanklik als hij in mijn feed van Bloglovin’ verschijnt. Ik associeer jouw blog ook wel met openhartigheid en persoonlijk. Gek dat jij dat net niet vindt. Anyway – laten staan die handel, en vooral: meer van dat. Ik snel zo meteen naar headspace, want ik wil het graag proberen, dat mediteren!

  1. Ha, ik begon ooit als naaiblog en bombardeerde hier alles wat van onder mijn naaimachine kwam, verder niks. Ik vind het gewoon soms wat gek omdat ik niet weet wie er hier allemaal leest (veel meer mensen dan degene die reageren). Maar ik vind het wel leuk dat je vindt dat het hier past want ik vind het zelf ook veel leuker om over meer te bloggen dan enkel dat naaien. Dankjewel voor het complimentje!
   En succes met headspace!

 13. Grappig dat je twijfelt of dit soort bericht hier wel past; ik vind dat hier nogal thuishoren precies (maar ik volg je nu ook weer nog niet zo lang, dus misschien ligt het daaraan) :-)
  Vorig jaar heb ik voor de eerste keer eens meditatie uitgeprobeerd, omdat ik bij yogalessen die eindigen in savasana merkte dat ik dan plots wél gewoon rustig kon liggen en aan niets denken. Raar vond ik dat, hoe dat daar zo precies ineens vanzelf ging, terwijl mijn hoofd nochtans het merendeel van de tijd een soort kermis vol geroep en flikkerende lichtjes is.
  Gaat mediteren dan zomaar? Baneet, de helft van de tijd ben ik al serieus in mijn gedachten aan het opgaan voor ik plots besef dat dat dus eigenlijk niet de bedoeling is. Maar ik blijf het wel – soms regelmatig, soms periodes niet – doen, omdat – ook al zwieren mijn gedachten alle kanten op – het ook wel rust geeft om gewoon eventjes niets te doen terwijl die gedachten daar zijn (in tegenstelling tot anders wanneer ik al even hard van hier naar daar hol als die gedachten zelf). Begin dit jaar heb ik een 8 weken programma gevolgd, waarbij er elke week een meditatietechniek aan bod kwam: soms wat lastig als een techniek mij minder lag, maar anderzijds wel goed om die telkens een week in te oefenen i.p.v. van de ene techniek naar de andere te springen. Nu ga ik nog eens opnieuw starten met de 30 dagen meditatie van do you yoga, waar ik ooit al de eerste 10 lessen van deed. Dat is wel elke dag een andere techniek, maar heeft dan weer het voordeel dat er een begeleidende stem is. Ik sla die Headspace alleszins op om daarna te bekijken, want ik kan nog best wel wat oefening gebruiken. Op een specifiek moment mediteren is namelijk één ding, die technieken ook toepassen als de angst het overneemt, nog een ander en eentje dat mij nog onvoldoende lukt.
  En nu ga ik stoppen met je commentaarsectie volledig te vullen! Kort samengevat: bedankt voor dit bericht ;-)

  1. En bedankt voor jouw reactie! Ik word echt heel blij van alle reacties hier (en te lang zijn ze nooit hoor)! Leuk om te lezen dat je het blijft proberen en het is inderdaad een hele weg voor je het ook kan toepassen op de momenten dat het echt nodig is. Die challenge op do you yoga heb ik inderdaad ook in mijn mailbox zien passeren (maar dat was het dan ook): goeie tip! Thanks!

 14. Dag Nele

  Ik lees dit wel graag omdat het ook voor mij herkenbaar is. Wat doet het trouwens ook deugd om te lezen dat veel meer vrouwen hiermee worstelen. Het eeuwige denkbeest in ons hoofd doet ons niet steeds goed! Ik ga momenteel ook naar een therapeute die me helpt om over mijn angsten heen te komen. Verder ga ik ook vaak bij de dokter langs omdat mijn darmen heel wat last ondervinden door de stress. Ik lees sinds kort ook veel over mindfulness en ik probeerde ook al enkele gelijkaardige oefeningen. De app ga ik zeker eens testen, dus heel erg bedankt!

  1. We leven te snel hé. Ik ben blij om te lezen dat de blogpost en de reacties je deugd doen! En het lijkt me ook héél goed om hulp te vragen bij wat moeilijk gaat (dat doen we ook nog veel te weinig). Succes met de app :-)!

 15. Ik heb dan maar meteen de koe bij de horens gevat en take 1 uitgetest … Ik moet zeggen, het deed deugd. Ik had nog geen zin om mijn ogen terug te openen, want ik was in een soort slaaptoestand terechtgekomen. Of dat goed is, daar heb ik geen idee van? Om dit ‘s morgens vroeg te doen, daar zal ik geen tijd voor vinden met de kindjes, maar ik denk dat ik het na een lange werkdag tussen de pubers toch wel een kans ga geven! Op naar les 2 morgen of overmorgen of … no stress … ;-)

 16. Deze post herinnert me eraan dat ik weer eens tijd moet maken om dagelijks te mediteren. Ik weet uit ervaring dat ik daar deugd van heb.
  Ik heb jarenlang in yogalessen, bij diverse leraars, in de korte meditaties gehoord ‘maak je hoofd leeg’ en dat lukte nooit. Dus meditatie was niks voor mij, ik kon dat niet. Daar was ik echt van overtuigd. Tot ik het achtweken mindfulness programma ging volgen. Daar leerde ik dat ik mijn hoofd niet ‘leeg’ moest maken. Dat ‘niet denken’ een illusie is. We denken allemaal voortdurend. We moesten onze aandacht bij onze adem houden. We hoefden niet diep in onze buik te ademen (zoals je in de yogalessen wel altijd hoort). Gewoon ademen, er niks aan veranderen (wat natuurlijk niet lukt) en de aandacht bij het in- en uitademen houden. En als je merkt dat je aandacht weg is en dat je aan het denken bent, dat gewoon opmerken en je aandacht opnieuw bij de adem brengen. En dat telkens opnieuw. Je kon niks verkeerd doen, denken was niet fout (gewoon opmerken en opnieuw beginnen), niet in je buik ademen was niet fout. En ineens kon ik wel mediteren en merkte ik, na een tijdje, dat ik er deugd van had. Zelfs na een onrustige meditatie met gedachten die alle kanten uitgingen en waarbij ik eigenlijk het liefst van al weg wilde van die stoel of dat kussen. Het feit dat ik toch die 10 of 15 min was blijven zitten, gaf voldoening.
  Nadien heb ik meer dan een jaar bijna dagelijks gemediteerd. En sindsdien zijn er perioden dat ik het helemaal vergeet (geen tijd voor maak) om het daarna weer maandenlang wel te doen. Ik weet dat het wel doen, gewoon goed voor me is en vraag me dus dikwijls af waarom ik er dan toch niet elke dag tijd voor maak.

 17. Superpost, erg inspirerend. Tijd maken is bij mij de grootste valkuil. Adrienne de yogajuf mailt mij al zes maand enthousiast, maar mijn matje is nog niet uitgerold geraakt. Heb ondertussen headspace gedownload. Je ziet, de goeie wil is er al:-).

 18. Leuke post, niet weghalen hoor!

  Ik ben al maanden een aanloop aan het nemen om me aan te melden voor yoga :-)
  Eind vorig jaar een training Mindfulness gedaan, 8 weken 1x per week, en dat heeft me vooral veel vertrouwen in mijn eigen kunnen gegeven. Mediteren snapte ik ook nooit, maar daar heb ik het geleerd zoals Karin hierboven het uitlegt. Er is geen goed of fout, je brein blijft nieuwe gedachten op je afsturen, soms ga je daarin mee, soms niet. Op het moment dat je het afdwalen merkt, breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Thats it!
  Mijn leraar noemde het een aandachtsspier, en die kan je trainen ;-)
  Er is een Android app Mindfulness van vgz, gratis met verschillende oefeningen, gewoon luisteren naar een stem en (proberen te) doen wat ze zeggen…

 19. Waar volgt iedereen die mindfulness programma’s toch? Moet ik misschien ook eens een kans geven :-) In Savasana blijf ik meestal wel rustig, geef mij een andere meditatieoefening en ik ben alweer iets anders aan het denken! (Zie mijn reactie wat meer jaar boven)
  Doe maar meer posts over yoga &co. I like it! Wie heeft er trouwens nog tips voor betaalbare en niet doorschijnende broeken? :D

Comments are closed.