De Alys Cardigan voor de 89jarige.

IMG_9732

Het begon op een dag toen ik bezig was met het breien van een kruippakje (hier, weetnog?) Ik schreef het daar al: mijn oma hield haar kopke scheef en ik zwichtte. Ze zei eerst een miljoen keer hoe ze me bewonderde dat ik dat kón en toen vroeg ze langs haar neus weg of ik niet iets voor haar kon breien. Zo een paar keer achter elkaar.

Zij doet ook van breien, moet je weten. Daar waar ze woont, elke maandagnamiddag is er breien voor wie wil. Zij doet ook van breien maar alleen rechtdoor, want de vingers willen niet meer zo goed. Zo breit ze sjaal na sjaal voor (klein)kind na kleinkind.

Als ze enthousiast is komen er lichtjes in haar ogen. Toen ik haar op mijn iPhone liet zien wat ik voor haar in gedachten had, waren er lichtjes en wel meteen. Ze dacht dan nog een tijdje na over de kleur maar dat okergeel stond haar aan: ze had dat nog niet maar wel een halve kleerkast die daarmee samen zou gaan.

IMG_9726

Toen ik een tijdje later aan de telefoon vroeg of ze de mouwen niet wat kort vond, want dat ik ze wel langer kon maken, kwam er vlotjes uit: maar nee zeg, dat zijn driekwart mouwen, dat is ídeaal voor de zomer!

We schrijven eind april, ik maakte een internal note. Deadline: de zomer.

IMG_9727

Het begon al struikelend. Ik breide nog geen enkel kabeltje in mijn leven en werd er opeens mee doodgesmeten. Ik breide (…) mijn specialisatie in achteruit breien verder uit maar ook: ik ontdekte hoe ik slechts een tiental steken kon uittrekken over de hoogte van een aantal rijen want foutgebreid en zo weer omhoog kon werken op de juiste manier. Waarschijnlijk vinden Echte Breisters voorgaande evident en snapt al de rest er niks van, maar het is voor de annalen, dan maar.

IMG_9729

Zoals gezegd startte ik eind april en de laatste hand legde ik vorige zaterdag want zondag was er Feest. Ze werd 89 jaar en ik had beloofd dat het er zou zijn, nadat ze bij elk bezoekje van de afgelopen vier maanden met een smekende blik vroeg of het al bijna af was.

Oh, wacht, dat klopt niet. De laatste hand was zondag, een half uur voor het feest, toen ik het sluitinkje vooraan vastnaaide, dat ze overigens ooit zelf kocht toen we nog franken gebruikten (en de dieren nog spraken?) en dat ze me naliet toen bleek dat de vingers naaien niet meer wilden.

IMG_9735

Zoals u zich misschien nog ergens herinnert, was er afgelopen week één dag met slecht weer: zondag. Chanceke, want zo kwam dat vestje meteen van pas. Dat mijn vader-de-ingenieur daardoor een ganse constructie moest opstellen om droog te kunnen barbecueën is een detail, mensen.

Ze stond gewillig voor de camera, al weet ze geloof ik niet waarom. Bijgevolg vond ze het ook wat bizar dat ik haar achterste wilde fotograferen.

IMG_9737

De kleur van de wol is één tint lichter dan degene die gebruikt werd voor het model dat je via de link naar het patroon ziet. We vonden dat mooier en Julija’s shop (where else) had van deze wel genoeg bolletjes en van de andere niet. De exacte kleur op foto krijgen was een ander paar mouwen. En ik, als photoshop-sukkel, maakte het alleen maar erger toen ik aan de knopjes begon te draaien.  Dus zeg ik: gebruik uw verbeeldingskracht, in het echt is de kleur mooier, voller, iets donkerder en okergeliger. Dus dat, lukt het?

IMG_9738

Toen ik vroeg of ze ook eens kon lachen, kon er dit spaarzaam geval vanaf. Maar ze was tot tranen toe geroerd en dat zit in mijn hart, voor altijd.

IMG_9741

IMG_9743

De credits voor de laatste foto zijn voor mijn zus, stilaan huisfotograaf in wording.

Hij bulkt van het imperfectionisme maar dat zie je niet op afstand. Zoiets kleins, dat voor zo’n groots geluk zorgt, ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik dit mocht doen.

 

Hoe híp is mijn top-oma, nee? En dat van dat 89 zou je ook niet zeggen, moet gezegd.

 

Ik popel om aan mijn nieuw project te starten. Een Paulie! Ik zag er zo eentje bij Kelly en hij is práchtig. En toen zag ik dat het origineel streepjes voorziet, waar ik, in tegenstelling tot haar wel wat mee heb. Maar oh, die versie van haar doet me belachelijk hard twijfelen. U raadt al, ik kan niet kiezen en wens advies. Mét, of zonder?

View Results

Loading ... Loading ...