Le Robe Roma avec Flore, versie 1: de testjurk.

IMG_7310

Adem maar weer rustig uit, er moet een verschuiving van de aardas gebeuren voor ik ooit in het Frans ga bloggen. Nooit, is de korte versie van voorgaande zin.
Jaren geleden al, was ik volledig weggeblazen toen ik het patroon van het Roma kleedje zag passeren. Ik kocht en verder lag het hier in de kast te wachten. Want ik hoef het jullie niet uit te leggen: de voldoening die het geeft om dan op het perfécte moment het perfécte patroon boven te kunnen halen. Nog veel meer als er jaren tussen de aankoop en dat moment liggen.

Flores tante Elke trouwt binnenkort, de zus van haar mama Heidi. Heidi is mijn topcollega. Bij de bespreking van het vestimentaire aspect van die trouw over ons middageten, bleek het niet zo evident om een jurkje te vinden waar iedereen even gelukkig over zou zijn. En toen zei ik, voor ik het allemaal goed besefte: wacht eens! Ik heb het perfécte patroon!

IMG_7286

En geef mij eens ongelijk. Dit is, zoals de titel zegt, een testjurk. Een overschotje stof van deze jurk, dat net genoeg bleek. Het patroon gaat qua maat per 2 jaar omhoog en omdat Flore pas 4 wordt in oktober wilde ik zeker zijn dat ze er niet in zou zwemmen, in de vier jaar, voor ik mijn schaar zou zetten in wat de echte jurk wordt. Ondertussen wacht de Echte Jurk nog op de afwerking van enkele details en floreerde Flore in haar bloemenjurkje.

IMG_7292

IMG_7316

Het kraagje, dat is de grootste uitdaging van de hele jurk. Ik ga geen technische uitleg beginnen, maar zoals jullie zien is het iets met paspel en hoekjes en zoals je niet ziet iets met stof plooien terwijl je aan het stikken bent en punt Z op het patroon EXACT op elkaar stikken met de paspel ertussen. Och, laat mij maar ratelen, het belangrijkste is dat het ongeveer lukte.

Het patroon voorziet een gigastrik maar toen ik bij Khadetje Sarah dit alternatief zag, was snel beslist. (Deze detailfoto confronteert me eveneens met het feit dat ik geen held blijk in het in het midden vastnaaien van een knoopje. Details mensen, details.)

IMG_7322

Alle lof voor de fotografie gaan trouwens naar mijn collega. Ze toverde the best of Flore naar boven en ik kan niet anders dan nóg eens uitroepen hóe blij ik was, toen ik door de foto’s scrollde en mijn mondhoeken bij elk exemplaar verder omhoog voelde kruipen.

IMG_7304

IMG_7324

IMG_7312

IMG_7339

IMG_7365

IMG_7342

Flore gaat dezer dagen niet al te graag op de foto. Dat dat er niet aan te zien is, is omdat het kind coöpereerde als geen ander, naar verluid, omdat het voor Nele was. Serieus, hóe groot kan een compliment van een bijna vierjarige zijn? Ik denk dat mijn hart bijna uit mijn borstkas sprong, toen ik dat hoorde.

IMG_7352

Voor wie ook van Roma doen wil: het patroon komt nu met, indien gewenst, Engelse uitleg. In mijn tijd was het nog niet van dat, maar na een mailtje kreeg ik heel snel de pdf-versie doorgestuurd (dat Frans naai-jargon, daar hoefde ik me niet aan te wagen als het ook zonder kon, vond ik). De uitleg bij het patroon is vrij sumier. De enige aanpassing die ik deed is het plaatsen van een blinde rits in plaats van achteraan te sluiten met een rij knoopjes, omdat ik dat wat overschortachtig vond en ongepast voor bruiloftgedoe.

De stof voor de voering (enkel het bovenlijfje is gevoerd) en het riempje, in exact dezelfde kleur als de paspel, vond ik – hoe kan het ook anders – bij Julija’s Shop.

Flore zagen jullie eerder op mijn blog: als tienmaander, in een rokje, en in zomerse sferen. En die laatste foto’s verhullen: Flore heeft 2 broertjes. En nu weten jullie allemaal al wat er hier de komende tijd nog volgen zal. Adios!