Over hoe mijn instagramaccount gehackt werd.

Instragram hack

Vandaag is een zwarte dag in de geschiedenis, de titel zegt het al. Instagramverslaafd als ik ben opende ik vanmorgen de app op mijn iPhone. Gek genoeg moest ik me opnieuw inloggen, gek genoeg aanvaardde hij mijn wachtwoord niet. En ook mijn tweede en derde en vierde wachtwoord niet (heeft u dat ook, een verzameling wachtwoorden waarbij je niet weet welk je waar gebruikt?). Anyway, ik logde vervolgens in via mijn facebookaccount en dat marcheerde, ik blij.

Maar dan! Mijn profielfoto was veranderd in één of ander schaars geklede vrouw, mijn e-mailadres was veranderd naar iets met .ru op het einde, mijn profielinformatie was ook niet meer wat het geweest was. Maar nog het irritantst van al, want voorgaande had ik snel weer aangepast, evenals mijn wachtwoord, was dat ik opeens meer dan 4000 accounts volgde, terwijl ik dat voordien bij een schamele 100 hield, om de boel overzichtelijk te houden.

Aldus, ik begon met weinig enthousiasme met het ontvolgen van al die opgedrongen brol, maar toen ik er een paar honderd verwijderd had vond instagram mijn gedrag verdacht. Het ontvolgen van accounts werd tijdelijk geblokkeerd, zei hij. Ik zette me achter mijn naaimachine, de tijd tikte en ik ondervond na een tijdje dat Instagram mij zonder morren verder liet ontvolgen wat me niet boeide. Tot opeens, ik werd van zijn eigenste zelve uitgelogd en opeens was alles weg. Alles!

Al die foto’s en herinneringen. Mijn #project366 dat ik de laatste weken wat krakend en piepend op gang probeerde te houden. En ik ben dan zo’n debiel, die instagramfoto’s zelden bijhoudt, want ze staan online, toch? Weg vertrouwen in tinternet, ook dus. Naief dat we waren.

Gelukkig, wij, we blijven niet lang neerliggen. Ik maakte een nieuwe account en ben nu naarstig op zoek naar die bijna 400 volgers die ik ongewild in de steek liet. Jullie zijn welkom op de nieuwe mij, en wel hier.

Wat me allicht de rest van de dag bezighoudt: wie deed dit en in godsnaam, waaróm?

En ook nog: zeg eens, wie wat waar moet ik zeker volgen?

19 thoughts on “Over hoe mijn instagramaccount gehackt werd.

 1. Amai! Inderdaad niet zo tof. Heb zelf mijn foto’s ook nog niet opgeslagen van instagram. Na lezen van jouw ervaring toch maar vlug eens doen.

 2. Oooh! Niet leuk!! Ik heb zelf geen IG account, maar snap je teleurstelling heel goed! Ontsla,ga gebeurde trouwens hetzelfde bij Cindy van Atelier Georgette, ze schreef er ook een blog over. Onbegrijpelijk wie zich daarmee wilt bezighouden, wat valt daar nu in godsnaam mee te winnen!! Vorige week kreeg ik zelf ineens een mail van Google dat iemand in Iran mijn wachtwoord had gevonden en had willen inloggen, maat ze hadden het geblokkeerd. Voorlopig denk ik dus geen schad te hebben, maar ik vind dat toch iets vies… In elk geval veel succes met je nieuwe IG account, je zal hopelijk snel genoeg terug al je volgers hebben en wie weet ontdek je nog leuke nieuwe dingen nu…

 3. Oh nee!! Niet leuk. Regelmatig je ww (met genoeg combi’s van hoofdletters, kleine letters, cijfers etc) is het enige dat je kunt doen helaas. Ik Instagram via @writtenbyesther

  :-)

 4. Oooooh, zo rot!!

 5. Ooohhh zo verschrikkelijk. Mijn GSM maakt automatisch een back up van mijn foto’s maar al die volgers en volgende kwijt . Verschrikkelijk! Ik volg al zeker terug!

 6. Shit zeg, echt shit. Ik wil ook mijn foto’s niet kwijt, dat is het ergste! Dus moet ik alles back-uppen??

 7. Echt niet leuk! Mijn IG is niet gekoppeld aan mijn Facebookaccount, dus ik zou er waarschijnlijk zelfs niet meer op geraken. Al zou ik precies Instagram gewoon even contacteren?
  Ik volg je alleszins opnieuw en behoorlijk wat mensen hebben je oproep precies al gezien, al zit je natuurlijk nog niet aan je oude aantal …

 8. oei, zeker niet leuk om mee te maken

 9. Ik heb het niet, zowel geen instagram als geen vertrouwen in ‘t internet… Kan je op 1 of andere manier instagram contacteren, ivm die hacking? : http://nl.wikihow.com/Contact-opnemen-met-Instagram Zo jammer van al die jouw herinneringen…

 10. Oh bah verschrikkelijk!
  Doet me er wel bij stilstaan. Ik heb mijn wachtwoord nog nooit veranderd. Misschien toch af en toe eens doen…

 11. Hoi Nele, bedankt voor je berichtje op mijn blog… Been there, dus… Ik kon jammer genoeg niet meer inloggen op mijn account en het heeft weken geduurd voor alles weer in orde was. Mailen met Instagram was ook geen lachertje want hoe vaak ik ook vroeg om de account dan maar af te sluiten – ik gunde de hacker het plezier niet om in mijn naam nog dingen te doen – ze begrepen het daar allemaal niet zo goed en de account werd telkens opnieuw geactiveerd. Na heel veel vijven en zessen lukte het toch om in te loggen op mijn account. Ik heb ze onmiddellijk privé gezet en tijdelijk uitgeschakeld. Zo kan ik er zelf nog wel aan, maar is ze niet meer zichtbaar. Want ondertussen had ik ook al een nieuw profiel aangemaakt. Wat ik veranderd heb is een (nog) sterker paswoord en tweestaps identificatie via gsm-nummer… Hoop dat dit zal helpen om zo’n toestanden te voorkomen. En… goeie vraag, wie doet nu zoiets? :-(

  • Nele

   Het is wel “geruststellend” dat ik niet de enige ben die zoiets overkomt ;-). Gelukkig kon ik zelf wel snel inloggen, want dat iemand anders er nog mee kan prutsen lijkt me helemaal angstaanjagend. Bedankt voor je reactie!

 12. Melanie

  Hacken gebeurd geautomatiseerd. Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord of een variatie erop voor verschillende (typen) accounts. Dus als er 1 account gehackt is ben je in dat geval kwetsbaar. Mocht je inderdaad gelijkluidende wachtwoorden hebben dan kun je het beste snel wijzigen.Tip: gebruik wachtzinnen ipv wachtwoorden. Het hacken duurt namelijk exponentieel veel langer als een wachtwoord lang is. En een wachtzin is veel lastiger hackbaar dan een wachtwoord. Bijvoorbeeld iets als ‘de koning rijdt op 7 paarden’. Ik hoop dat de schade meevalt, succes!

  • Nele

   Ja, het lijkt mij logisch om gelijkaardige wachtwoorden te gebruiken, hoe kan je dat anders allemaal onthouden? Dat van de wachtzin is wel een goede tip. Dankjewel voor je reactie!

 13. oh nee seg :( Ik heb de laatste tijd ook wat Instagramtroubles, maar zoiets gelukkig nog niet!

 14. Kimmeke52

  Ik heb dit ook voor gehad. Zware domper om plots 3.000 volgers te hebben, bestaande uit reclame en schaars-gekleede dames en heren.
  Ik heb gemeld aan Intagram dat mijn account gehackt was en ben naarstig beginnen de-frienden. Na 500 vond Instagram mijn gedrag ook verdacht en blokkeerde mij.
  Gelukkig kon ik na 24uur terug inloggen en heb ik zo met 500 personen per keer terug kunnen keren naar mijn originele instagram. Ik was gelukkig mijn foto’s niet kwijt.
  Ik heb echter nooit iets gehoord van Instagram zelf. :-(

  • Nele

   Oh, ik ben blij om dat te lezen, dat ik niet de enige ben :-)! Mijn account was echt gewoon verdwenen. Zo bizar. Maar ach, schone lei!

 15. Liniland

  Ohjee, wat rot :( ik druk regelmatig mijn IG foto’s die me het nauwst aan t hart liggen af, omdat ik nooit volledig durf vertrouwen op internet en pc’s (zeker niet in combinatie met mijn warhoofd). Je volgers komen wel terug geloof ik. Succes

Comments are closed.

%d bloggers like this: