Flore, Brent en Aron: bruidskindjes met allure.

Elke&Cedric-24

Om nu te zeggen dat 2016 een best jaar was, zou een vette leugen zijn. Maar afsluiten in stijl, met wat mijn grootste naaiproject was het afgelopen jaar en het meest voldoeninggevend eveneens, dat kunnen we wel. Het is wat een lang verhaal, maar om het kort te houden: ik naaide voor de drie kindjes van mijn collega, Heidi, met zot veel liefde kleertjes die ze konden dragen op de trouwdag van hun tante (de zus van Heidi).

Beginnen daarbij doe ik met vermelden dat de foto’s niet, ik herhaal, níet van mijn hand zijn. Complimenterij voor de fotografie mag, maar dan aan het adres van Elke Van den Ende en graag eigenlijk want hoe eervol is het om je kleertjes vereeuwigd te zien door een Echte Fotograaf.  De foto’s van de details van de kleertjes (zonder kindjes) zijn van de hand van Heidi, dus het enige wat ik moet doen, jongens, is zo wat luiig bloggen en achterover leunen.

Het begon allemaal met een jurk voor de dochter, Flore. (Flore kennen jullie al: hier, hier, hier en de testjurk, hier.) Na de testjurk (dunne soepel vallende Petit Pan stof), begon ik toch met een ietwat klein hartje aan de Feestjurk (dikke stof, maar sjieke dinges, dat wel). Ik kocht de stof bij Mon Depot na deskundig advies van Katelijne herself, die de stof zelf ook al gebruikt had om feestjurkjes te naaien. Ik had gewild dat ik jullie via deze weg kon laten voelen hoe luxe de stof aanvoelt en behalve dat maakt de gouddraad die doorheen de ecru stof geweven is het helemaal af. Gouden paspel en biais and we were set.

Elke&Cedric-700

Het patroon is de Roma robe van C’est dimanche. Eén van de allermooiste (zo niet, hét mooiste) jurkpatroontjes die ik ken, dat al eeuwen in mijn kast lag te wachten op het ideale moment. Voor meer feest en volume naaide ik behalve de jurk een tulerokje. Meer foto’s als u meer scrollt, want van selecteren had ik in deze geen kaas gegeten.

Elke&Cedric-379

Maar eerst: de jongens. Flore heeft twee broertjes, Brent en Aron, allebei ondertussen twee en toen bijna (ze waren dik 21 maanden). (Jullie kennen ze een beetje, maar duidelijk niet genoeg: alleen hier op voorwaarde dat je goed zoekt.) Ik zweer, ik heb bijna moeten smeken om ook hen te kleden, want dat was nu toch wel teveel gevraagd. Gelukkig beschik ik over enige overredingskracht. Ik kreeg permissie en kon volledig loos gaan met Theo en Cisse van Zonen 09, bovenal met hun details.

Elke&Cedric-87

Ik maakte zowel de Theo’s als de Cisses in de smalle maatjes 92 (de kleinste maat) want eigenlijk waren de jongens nog net iets te klein voor Zonen 09. Zoals je ziet zijn ze vrij ruim op de groei en alles behalve slim fit. Gelukkig hebben kindjes de eigenschap tot groeien en kleertjes niet. Cisse bezorgde me evenwel wat kopzorgen want bleek niet voorzien op pamperkindjes, maar al die zorgen voor niks, zelfs die mini-92S-broekjes heb ik in omtrek nog 4 cm moeten versmallen. Bij de hemdjes heb ik enkel de mouwen ingekort.

Elke&Cedric-129

De stof voor de hemdjes vond ik bij Bellelien en is biologisch katoen van Birch (onbeschrijfelijk zacht). Nog steeds te koop, zie ik. Twinnen, soms mag dat met twins. Ik spiegelde en gebruikte de stof van het ene voor de details van het andere. Voor de knoopjes speelde ik op zeker en toog ik richting Hexagoon.

Elke&Cedric-538

De Cissebroekjes maakte ik uit een dunne wollen stof die ik bij Pauli in Leuven kocht. Zeemzoetzacht, dat en stijlvol. Qua details beperkte ik me tot verschillende zakjes die op deze foto’s niet zichtbaar zijn (scroll en u zal zien). Hierbij gebruikte ik de stof van de hemdjes om bijpassende paspel te maken. Zonen 09, wat ben ik u dankbaar. Rest mij enkel photobombing.

Elke&Cedric-47

Elke&Cedric-82

Elke&Cedric-85

Elke&Cedric-89

Elke&Cedric-92

Elke&Cedric-120

Elke&Cedric-323

Elke&Cedric-346

Elke&Cedric-351

Elke&Cedric-359

Elke&Cedric-361

Elke&Cedric-377

Elke&Cedric-394

Elke&Cedric-503

Elke&Cedric-557

Elke&Cedric-561

Elke&Cedric-587

Elke&Cedric-601

Elke&Cedric-613

Zoals jullie zien, was het een práchtige dag. En dan zomaar, kreeg ik ook nog eens foto’s om jullie de details te kunnen laten zien.

IMG_8966

IMG_8983

IMG_9000

De knoopjes voor de broekjes vond ik tussen de honderden knoopjes die ik van mijn oma kreeg.

IMG_9012

Net zoals bij de testjurk week ik wat de strik betreft af van het patroon en ging ik voor deze minimalistische versie (inspiratie hiervoor vond ik bij Khadetjes). Qua vestje over de jurk zaten we lang op een gouden exemplaar met enigszins gematigd enhousiasme. Toen ik de jurk van mijn collega zelf zag, wist ik dat ook het vestje van de dochter iets muntgroenigs  moest hebben. Het reserveknoopje hiervan vond zijn weg naar het hart van het strikje.

IMG_9028

IMG_9030

IMG_9053

IMG_9054

Het tulerokje maakte ik met stof en elastiek die ik kocht bij Les Lisettes, een naaiwinkeltje in hartje Aartselaar, daar ‘ontdekt’ door mijn mama. De werkbeschrijving kreeg ik mee terwijl de stof geknipt werd. (Met eeuwige dank.) Het rokje krijgt zijn volume dankzij vijf cirkelrokken, vier in gouden tule en de onderste in ecru viscose. Zo prikt de tule niet en kan Flore het rokje ook dragen zonder de jurk.

IMG_9037

IMG_9044

IMG_9048

 

Dan rest mij dit: dat ik u weer mag zien in 2017. Met oneindig veel dank voor jullie – steeds weer – tomeloze enthousiasme. Dat ik mij daarover blijf verbazen, dat.