2 tussendoortjes uit Zo Geknipt! #restjesverwerking

IMG_0332

Nadat ik deze Zonen 09 – broekjes en – hemdjes naaide, bleef er veel stof over. Dat is zo als je de aanbevolen hoeveelheid stof koopt en een belachelijk gierige knipper bent. Maar dan toch maar de aanbevolen hoeveelheid kopen want je weet maar nooit. (Who’s joining?) Vandaag presenteer ik wat ik deed met de restjes, met grote fierheid, want ik ben eerder van het type restjesverzamelaar, meer dan van dat van restjesverwerker. (Who’s joining?)

Het begon met de laptophoes uit Zo Geknipt! Ik maakte hem eerder al voor anderen en had het patroon – na een grote zoektocht in mijn huis in verbouwingsstaat – bijgevolg kant en klaar. Met grote graad van waarschijnlijkheid had ik het ding sneller opnieuw getekend, maar kom. Use what you have, en al. Ik had een nieuwe nodig, omdat de vorige zelfgemaakte serieus versleten was, wat wel mag na dik vijf jaar (mijn archieven jongens, handig spul, maar ik ga niet linken want vijf jaar geleden schreef ik stom en maakte ik slechte foto’s).

IMG_0340

Voor de buitenkant gebruikte ik de lichtgrijze wollen stof waaruit ik de Cisse-broekjes gemaakt had voor de tweeling. Als voering wilde ik de muntgroene versie van de Theo-stof maar er was onvoldoende over om de volledige hoes te voeren. Het is niet goed zichtbaar op de foto’s, maar de onzichtbare helft van de voering (het stuk met de uitsparing) knipte ik uit de voering van het jurkje van Flore (effen ecru katoen). Echt, zo gewoon álles uit restjes, ik voelde me bijna Kelly van Ma vie en vert.

IMG_0345

IMG_0348

Omdat wat bling wel mag in deze tijden doorstikte ik met zilveren draad. Onmogelijk te fotograferen, maar dan weet u dat. Meer woorden vallen daar niet aan vuil te maken, feitelijk. Oh, ook nog: het ding is in gebruik sinds begin september en ik ben een laptopzeuler dus we spreken over intensief gebruik. Ik heb het ding gestreken zodat het wat in de plooi op de foto kon, maar duidelijk niet goed genoeg. Met excuses.

IMG_0350

IMG_0353

En dan onlangs met ruim twee maand vertraging naaide ik een zakdoekdooshoes. Deze valt niet onder de categorie enkel-restjesverwerking want de blaadjesstof van Liberty moet nog aangesproken worden voor het project dat in mijn hoofd zat toen ik de stof kocht (in Londen, een jaar of twee-drie geleden – dat zeg ik er even schaamteloos bij).

IMG_0326

Alweer de grijze wol, want die ziet er zo luxe uit (en voelt ook zo). De eerder vernoemde vertraging had te maken met biaisgetwijfel. Voor de omkeerbaarheid moet die bij beide stofjes passen en ik had enkel vrij felle kleuren in huis die de boel wat ridiculiseerden. Tot daar zo’n gouden lintje voorbij fladderde, soms doet tijd wat tijd moet doen. En ik dan belachelijk blij omdat ik de perfécte combi vond.

IMG_0330

Wat ik vergeten was: ik ben een (dé) biaissukkel en ik háát het bijgevolg. Zeker als het er zoals hier langs beide kanten goed moet uitzien (anders is het foefelare-circus nóg aanweziger). Ik deed meer dan een uur over het fatsoenlijk vaststikken daarvan en daarbij moet gezegd: op een zeer onchristelijke manier. Als ze het kon zou mijn oma zich omdraaien in haar graf, serieus. Maar dat gaat niet, want ze leeft nog.

IMG_0333

Het was een cadeau, voor een psychologe. Die mensen verzetten wat zakdoeken (zijnde niet zelf) en dat mag dan zo wel wat stijlvol, vond ik. Vooral als je ziet welk merk daar in huis komt, elke colruytganger herkent dat en van zijn eigen zelve is dat weinig stijlvol.

IMG_0335

IMG_0337

Liberty voor de binnen andere kant. Oh Liberty, ik lief u. Mooi om een zakdoekdoos maar nog veel liever rond mijn lijf. Ooit, ok?

Door de Zo Geknipt! boeken bladeren is voor mij telkens terug naar die dagen dat de boeken geshoot werden, ik mocht daar in de achtergrond bij zijn, weetwel. Stuk voor stuk warme dagen (letterlijk én figuurlijk) met zeer, zeer mooie mensen. Ik zou er wat meer mee moeten, denk ik dan elke keer. Welk project moet zéker op mijn to do?

17 thoughts on “2 tussendoortjes uit Zo Geknipt! #restjesverwerking

 1. http://multivroon.blogspot.nl/2013/01/snelle-expeditietas.html

  Deze vond ik leuk om te doen èn om weg te geven!

  Mooi geworden en goed hergebruik vsn restjes! Benieuwd ook naar de blaadjes, ooit om je lijf :)

  • Het ding is, het oorspronkelijk idee was een kleedje, maar dat draag ik eigenlijk nooit. Weet ik uit ervaring. Dus misschien zo’n comfy broek, dacht ik dan, maar gaat dat dan niet té zijn? En zo blijf ik maar twijfelen.
   En die tas heb ik inderdaad ook al eens gemaakt, om het patroon te testen geloof ik. :-)

   • Dan: een bloesje! Eenvoudig. (Ik koop ook altijd katoen en draag het nooit :( )

 2. joppe

  Zo mooi! Ik ben al zo lang niet meer op de naaizolder geweest. En ik ben dit jaar 2 dagen per week thuis. Wat doe ik dan die dagen :poetsen, verbeteren, en ook wel heel veel migraine-aanvallen onder controle proberen te krijgen (wat dus echt niet lukt!).

  • Oh boy, die migraineaanvallen klinken echt niet ok :-(. Misschien dat wat ontspannend naaien juist wel kan helpen? Want die vrije dagen klinken ook nogal stresserend op deze manier…

 3. Gniffelgniffel :) “Zo gewoon alles uit restjes”, en zo schoon! Plezant toch, om restjes te verwerken? :)

  Ik heb gisteren ook nog door Zo Geknipt gebladerd en gedacht dat ik er nog wat meer recepten uit ‘moet’ maken … Ooit, oké?

  • Zeer plezant! Ik heb dus nog stééds van die grijze stof over. Ik dacht dus nog zo’n zakdoekdooshoes te maken voor mezelf want die stof matcht perfect met mijn interieur. Tot ik aan die biais dacht…
   Enne, ok ;-).

 4. Heerlijk geschreven, ik dein graag even mee op jouw gevoel van geluk en geniet mee van je prachtige foto’s, naaisels en schrijfsels.

 5. Elke

  Biaissukkel, wat grappig, zullen we een clubje oprichten? Gisteren heb ik me zelfs laten verleiden tot de aankoop van een speciaal naaivoetje waarmee het aanzetten van die lintjes makkelijker zou moeten gaan, ik leef op hoop! Dit gezegd zijnde maak ik even van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat mijn hart altijd een klein sprongetje maakt als er een nieuwe post van je is, omdat ik hou van je fijngevoelige schrijfsels en je talentrijke foto’s die een even fijngevoelige blik verraden. Ik denk dat er ook een clubje stille fans van je op te richten valt, ik zal alvast een trots stil lid zijn ;-).

 6. Marijke

  Ik heb de boeken van zo geknipt ook. Maar nog niets uit gemaakt. Nu ik ook een laptop mee naar het werk moet zeulen… En jouw mooie hoes zie, ga ik er toch ook eens iets uit maken!

 7. Mooi mooi mooi! Die laptophoes is zo schoon, ik zou er een laptop voor kopen om die eens te kunnen maken… Ook ooit :-)

 8. Die laptophoes is mooi. Ik moet dit zeker onthouden om eens te maken voor mijn laptop. Als ik eens tijd heb, want er staat nog zoveel op het to-lijstje. En het wordt elke dag langer en langer.

 9. ‘soms doet tijd wat tijd moet doen’ Dat heb je heel schoon verwoord.
  Hier ook geen biaisfan dus grote bewondering voor de propere afwerking!

 10. noortje carlens

  Ik heb net de shampoo besteld voor mijn dochters,die sinds kort plots last hebben van erg vettig haar. Ben je begonnen met je haren er dagelijks mee te wassen of liet je van in het begin er een paar dagen tussen?

  • Nele

   Om eerlijk te zijn weet ik dat niet mer zeker. Gewoon een beetje uitproberen. Een vriendin is er pas mee gestart en ik denk dat ze in de eerste of tweede week er al meteen een dag kon tussen laten :-).

 11. Totally joining in! En die stof, ik voel de luxe tot hier. Prachtcombi’s ook.

 12. Schoon allemaal!

Comments are closed.

%d bloggers like this: