4 dingen uit 2016 waar ik niet meer zonder zou kunnen in 2017 – deel 1.

IMG_0323

 

Het is soms wat vermoeiend, dat enthousiasme van mij. Ik verexcuseer me er even vaak voor. Maar ja, als ik ergens content van ben, dan wil ik dat geluk of gemak of wat dan ook graag overbrengen op iedereen rond mij. Zo lag ik vanmorgen om 5u30 te hyperen in mijn bed omdat ik opeens bedacht dat ik erover wilde bloggen, over vier dingen die mij het afgelopen jaar geluk of gemak brachten. Tijdens mijn typerij bleek het nogal een lang geval te worden, dus splitste ik op: 2 dingen vandaag, 2 dingen volgende keer. Vandaag, in deel 1, presenteer ik u met oneindig enthousiasme: mijn douchetimer en mijn lievelingsshampoo en -conditioner, wegens in dezelfde categorie.

Douchetimer

We beginnen al met een beetje valsspelen want mijn douchetimer is met mij sinds oktober 2015, het was een cadeautje voor mijn verjaardag en gut (ik wilde dat woord altijd al eens gebruiken), ik ben daar nog altijd zo(t) content van.  Ik zocht zoiets want die waterrekening bleef maar omhoog gaan en los van de centjes is er ook nog het ecologisch aspect. Om één of andere reden lijk ik onder een warme waterstraal niet te kunnen inschatten hoeveel tijd er passeert. Er bestaan verschillende soorten douchetimers: zandlopers of digitale exemplaren, mijnes is van de laatste soort en daardoor praktisch dat het geen naam heeft. Je kan ervoor kiezen op start te duwen om enkel te timen hoe lang je doucht, of je kan een bepaalde tijd instellen (minuten, seconden) zodat er na die tijd een alarm af gaat. Zandlopers hebben het nadeel dat ze je gewoon vijf minuten tijd geven (of een veelvoud daarvan natuurlijk), maar het voordeel dat er geen batterij in moet.

Mijn zus bleek helemaal mee met de idee douchetimer want ze kocht cadeau voor mij én voor zichzelf. Bleek dat het ding bij hun thuis (ze woont samen) al wedstrijdjes om ter kortst douchen veroorzaakt had, waardoor vijf minuten (de zandlopertijd) al láng tot de categorie luxedouchen hoorde. Ik ging eerst over tot registeren door gewoon op start te duwen en te doen als het ding er nog niet was, waardoor bleek dat ik makkelijk 10 minuten of langer onder de douche stond en schakelde dan over op de timerfunctie, waarbij ik nu drie minuten instel als het zonder haarwasgedoe is en vijf als wel. In dat tweede geval merk ik de laatste tijd steeds vaker dat ik mezelf al aan het afdrogen ben als het vijfminutenalarm zich laat horen. Tijd dus om over te schakelen op vierenhalf, of vier.

Het ding is niet duur en het lijkt wat lullig voor een douchetimer maar blijkbaar ook niet 100% waterdicht, volgens de reviews. Ik gebruik mijnes al meer dan een jaar en ondervond nooit problemen, het is gewoon zaak het ding ergens aan de zijkant van de douche te hangen en hoog genoeg zodat er geen directe waterstraal op terecht komt. De batterij heb ik nog geen enkele keer moeten vervangen. De conclusie mag zijn dat ik een enthousiast gebruiker ben met een lagere waterrekening en een kleinere ecologische voetafdruk.

Mijn douchetimer werd gekocht bij Kudzu, maar die verkoopt nu enkel nog zandlopers. Bol.com heeft ‘m blijkbaar wel nog, maar er bestaan allicht legio van dat soort dingen.

IMG_0320

Mádara shampoo en conditioner

Next. Geen idee hoe dat met jullie zit, maar ik was jarenlang ontevreden over mijn haarwasritueel. Mijn haar werd snel vettig en ik moest het zowat elke dag wassen (uitgesloten die zondag waarop je de deur niet uit moet en je het een dag kan rekken) en dat deed ik met supermarktshampoo. Ik wisselde regelmatig af omdat het leek alsof mijn haar daar goed op reageerde, op zo’n shampoowissel. De bussen vlogen erdoor want als je elke dag wast, tja. Wat dan weer een reden was om zeker geen dure shampoo te kopen. Kappersbezoeken vond ik zwaar de hel want het leek alsof ik daar behalve aan de stomme spiegel ook nog eens blootgesteld werd aan een storm verwijten omdat mijn haar altijd te kapot was. Ik moest dan van dure maskers doen en liefst ook nog een pot vitaminen en mineralen. Echt, ik liep daar vaak buiten met een krop in mijn keel en tranen die ik nog nét binnen kon houden. Mijn zus (een andere, want ik heb er drie) deed me dankzij haar enthousiasme een tijdje overschakelen op deze shampoobars maar hoewel in het begin enthousiast werd mijn haar er na een tijdje extreem droog door (ondanks dat ik een exemplaar voor droog haar gebruikte). Via een vriendin hoorde ik positieve geluiden over de producten van Mádara. Na het lezen van een berg aan reviews besloot ik het een kans te geven. (Waarbij ik nu tot het besef kom dat dit eveneens een ontdekking uit 2015 is want als ik goed nadenk, gebruik ik de shampoo en conditioner sinds april 2015 – de titel van deze blogpost is dus nogal leugenachtig, maar dat is een detail.) Sinds toen ging ik van elke dag wassen naar 2 keer per week en ik voel het: binnenkort wordt dat 1 keer per week. Vorige week ging ik naar de kapper en zei ik dat ze het niet hoefde te wassen omdat het nog maar twee dagen geleden was en kreeg ik een compliment (!) over de zachtheid van mijn haar. Ik liep op wolkjes naar buiten, dat dus.

De prijs: 13 euro voor een bus shampoo (en idem voor de conditioner) is niet weinig, maar met de laatste bus shampoo kwam ik 9 maanden toe en met de conditioner ga ik richting het jaar denk ik. Je hebt weinig shampoo nodig, van de conditioner nog minder en aangezien mijn frequentie van haar wassen al vier keer lager ligt dan in het begin, is het logisch dat elke nieuwe bus langer meegaat. Nog twee grote voordelen: doordat je je haar minder vaak moet wassen, win je enorm veel tijd (toch in mijn geval, want na dat wassen volgt het drogen enzovoort), bovendien vermindert het aantal vijfminutendouches (weetwel),  waardoor je nóg minder water verbruikt.

Mádara is een biologische lijn van verzorgingsproducten, afkomstig uit Letland en ik kopieer van hun website, want beter kan ik het niet uitleggen:

MADARA is 100% natuurlijke en ecologische cosmetica, gecertificeerd volgens de internationale ECOCERT norm . Dat is een vrijwillige standaard die de natuurlijke oorsprong van cosmetische producten verklaart. ECOCERT verbiedt het gebruik van synthetische parfums  en synthetische conserveermiddelen, zoals parabenen, minerale olie, propyleenglycol en andere synthetische ingrediënten.

De eerste keer gebruikte ik de “Voedende en Herstellende” shampoo en conditioner voor droog en beschadigd haar. Toen die op was, was mijn haar mooi hersteld en ben ik overgeschakeld op de versie voor normaal haar, zijnde “Glans en Vitaliteit”.

Je vindt ze niet overal, hun producten. Waar wel, kan je terugvinden via deze link. Ik bestelde ze ook al bij Kudzu (dé ecologische webshop!)

 

(Ook nog dit: dit enthousiasme komt gewoon zomaar uit mezelf. Geen gesponsorde blogposts hier.)

Dus, overtuigde ik jullie? Of gewoon, iemand? Wat zijn jullie geweldige haarwas- en waterbespaartips?