4 dingen uit 2016 waar ik niet meer zonder zou kunnen in 2017 – deel 1.

IMG_0323

 

Het is soms wat vermoeiend, dat enthousiasme van mij. Ik verexcuseer me er even vaak voor. Maar ja, als ik ergens content van ben, dan wil ik dat geluk of gemak of wat dan ook graag overbrengen op iedereen rond mij. Zo lag ik vanmorgen om 5u30 te hyperen in mijn bed omdat ik opeens bedacht dat ik erover wilde bloggen, over vier dingen die mij het afgelopen jaar geluk of gemak brachten. Tijdens mijn typerij bleek het nogal een lang geval te worden, dus splitste ik op: 2 dingen vandaag, 2 dingen volgende keer. Vandaag, in deel 1, presenteer ik u met oneindig enthousiasme: mijn douchetimer en mijn lievelingsshampoo en -conditioner, wegens in dezelfde categorie.

Douchetimer

We beginnen al met een beetje valsspelen want mijn douchetimer is met mij sinds oktober 2015, het was een cadeautje voor mijn verjaardag en gut (ik wilde dat woord altijd al eens gebruiken), ik ben daar nog altijd zo(t) content van.  Ik zocht zoiets want die waterrekening bleef maar omhoog gaan en los van de centjes is er ook nog het ecologisch aspect. Om één of andere reden lijk ik onder een warme waterstraal niet te kunnen inschatten hoeveel tijd er passeert. Er bestaan verschillende soorten douchetimers: zandlopers of digitale exemplaren, mijnes is van de laatste soort en daardoor praktisch dat het geen naam heeft. Je kan ervoor kiezen op start te duwen om enkel te timen hoe lang je doucht, of je kan een bepaalde tijd instellen (minuten, seconden) zodat er na die tijd een alarm af gaat. Zandlopers hebben het nadeel dat ze je gewoon vijf minuten tijd geven (of een veelvoud daarvan natuurlijk), maar het voordeel dat er geen batterij in moet.

Mijn zus bleek helemaal mee met de idee douchetimer want ze kocht cadeau voor mij én voor zichzelf. Bleek dat het ding bij hun thuis (ze woont samen) al wedstrijdjes om ter kortst douchen veroorzaakt had, waardoor vijf minuten (de zandlopertijd) al láng tot de categorie luxedouchen hoorde. Ik ging eerst over tot registeren door gewoon op start te duwen en te doen als het ding er nog niet was, waardoor bleek dat ik makkelijk 10 minuten of langer onder de douche stond en schakelde dan over op de timerfunctie, waarbij ik nu drie minuten instel als het zonder haarwasgedoe is en vijf als wel. In dat tweede geval merk ik de laatste tijd steeds vaker dat ik mezelf al aan het afdrogen ben als het vijfminutenalarm zich laat horen. Tijd dus om over te schakelen op vierenhalf, of vier.

Het ding is niet duur en het lijkt wat lullig voor een douchetimer maar blijkbaar ook niet 100% waterdicht, volgens de reviews. Ik gebruik mijnes al meer dan een jaar en ondervond nooit problemen, het is gewoon zaak het ding ergens aan de zijkant van de douche te hangen en hoog genoeg zodat er geen directe waterstraal op terecht komt. De batterij heb ik nog geen enkele keer moeten vervangen. De conclusie mag zijn dat ik een enthousiast gebruiker ben met een lagere waterrekening en een kleinere ecologische voetafdruk.

Mijn douchetimer werd gekocht bij Kudzu, maar die verkoopt nu enkel nog zandlopers. Bol.com heeft ‘m blijkbaar wel nog, maar er bestaan allicht legio van dat soort dingen.

IMG_0320

Mádara shampoo en conditioner

Next. Geen idee hoe dat met jullie zit, maar ik was jarenlang ontevreden over mijn haarwasritueel. Mijn haar werd snel vettig en ik moest het zowat elke dag wassen (uitgesloten die zondag waarop je de deur niet uit moet en je het een dag kan rekken) en dat deed ik met supermarktshampoo. Ik wisselde regelmatig af omdat het leek alsof mijn haar daar goed op reageerde, op zo’n shampoowissel. De bussen vlogen erdoor want als je elke dag wast, tja. Wat dan weer een reden was om zeker geen dure shampoo te kopen. Kappersbezoeken vond ik zwaar de hel want het leek alsof ik daar behalve aan de stomme spiegel ook nog eens blootgesteld werd aan een storm verwijten omdat mijn haar altijd te kapot was. Ik moest dan van dure maskers doen en liefst ook nog een pot vitaminen en mineralen. Echt, ik liep daar vaak buiten met een krop in mijn keel en tranen die ik nog nét binnen kon houden. Mijn zus (een andere, want ik heb er drie) deed me dankzij haar enthousiasme een tijdje overschakelen op deze shampoobars maar hoewel in het begin enthousiast werd mijn haar er na een tijdje extreem droog door (ondanks dat ik een exemplaar voor droog haar gebruikte). Via een vriendin hoorde ik positieve geluiden over de producten van Mádara. Na het lezen van een berg aan reviews besloot ik het een kans te geven. (Waarbij ik nu tot het besef kom dat dit eveneens een ontdekking uit 2015 is want als ik goed nadenk, gebruik ik de shampoo en conditioner sinds april 2015 – de titel van deze blogpost is dus nogal leugenachtig, maar dat is een detail.) Sinds toen ging ik van elke dag wassen naar 2 keer per week en ik voel het: binnenkort wordt dat 1 keer per week. Vorige week ging ik naar de kapper en zei ik dat ze het niet hoefde te wassen omdat het nog maar twee dagen geleden was en kreeg ik een compliment (!) over de zachtheid van mijn haar. Ik liep op wolkjes naar buiten, dat dus.

De prijs: 13 euro voor een bus shampoo (en idem voor de conditioner) is niet weinig, maar met de laatste bus shampoo kwam ik 9 maanden toe en met de conditioner ga ik richting het jaar denk ik. Je hebt weinig shampoo nodig, van de conditioner nog minder en aangezien mijn frequentie van haar wassen al vier keer lager ligt dan in het begin, is het logisch dat elke nieuwe bus langer meegaat. Nog twee grote voordelen: doordat je je haar minder vaak moet wassen, win je enorm veel tijd (toch in mijn geval, want na dat wassen volgt het drogen enzovoort), bovendien vermindert het aantal vijfminutendouches (weetwel),  waardoor je nóg minder water verbruikt.

Mádara is een biologische lijn van verzorgingsproducten, afkomstig uit Letland en ik kopieer van hun website, want beter kan ik het niet uitleggen:

MADARA is 100% natuurlijke en ecologische cosmetica, gecertificeerd volgens de internationale ECOCERT norm . Dat is een vrijwillige standaard die de natuurlijke oorsprong van cosmetische producten verklaart. ECOCERT verbiedt het gebruik van synthetische parfums  en synthetische conserveermiddelen, zoals parabenen, minerale olie, propyleenglycol en andere synthetische ingrediënten.

De eerste keer gebruikte ik de “Voedende en Herstellende” shampoo en conditioner voor droog en beschadigd haar. Toen die op was, was mijn haar mooi hersteld en ben ik overgeschakeld op de versie voor normaal haar, zijnde “Glans en Vitaliteit”.

Je vindt ze niet overal, hun producten. Waar wel, kan je terugvinden via deze link. Ik bestelde ze ook al bij Kudzu (dé ecologische webshop!)

 

(Ook nog dit: dit enthousiasme komt gewoon zomaar uit mezelf. Geen gesponsorde blogposts hier.)

Dus, overtuigde ik jullie? Of gewoon, iemand? Wat zijn jullie geweldige haarwas- en waterbespaartips?

19 thoughts on “4 dingen uit 2016 waar ik niet meer zonder zou kunnen in 2017 – deel 1.

 1. Kort douchen is mijn standaard, maar die shampoo, daar ga ik eens wat meer over opzoeken!

 2. Marloes

  Als je je haar niet moet wassen, is een douchebeurt niet nodig en kan je je even goed en snel wassen met een washandje aan de lavabo. Dat zal je wel merken aan je waterverbruik! En beter voor je vel!

  • Nele

   Oh, dat klopt inderdaad en dat doe ik ook regelmatig (als ik helemaal géén tijd of goesting heb om te douchen) maar soms is douchen ook zo’n fijn iets om op te warmen na gans onderkoeld te zijn bijvoorbeeld, en dan is dat dus een drieminutenbeetjeluxedouche. ;-)

 3. Haha, wat schrijf je grappig :-) Leuk om te lezen allemaal. Ik kende Kudzu nog niet en keek net eens op hun site. Daar ga ik zekers eens een bestelling plaatsen!

  • Nele

   Leuk dat ik je Kudzu kon leren kennen, echt een fijne webshop! Ook telkens veel reviews bij hun producten.

 4. Jeej, vuistje voor een Kudzu-fan! :p
  En jeej voor een douchetimer! :) Wij hebben zo’n zandlopertje (want ja, liever geen batterij) gekocht toen we gingen samenwonen, intussen bijna zeven jaar geleden. Het bleek voor mij niet echt nodig te zijn, want blijkbaar stond ik ‘vanzelf’ al niet lang onder de douche. Maar wel een leuk dingetje. Tot de zuignap loskwam en het ding kapot was dan toch, haha :)
  En nog een laatste jeej voor maar 2 en binnenkort 1 keer per week haarwassen! Ik had ook al veel positiefs gelezen over Madara, maar die verpakking is dan weer wat mij blijft tegenhouden. Voorlopig ben ik tevreden gebruikster van shampoobars :)
  (en ook: geniet maar van je douchekes, ook al moet je je haar niet wassen …)

 5. Ik ben onder de indruk van die shampoo! Ik was al blij dat ik een natuurlijke antiroosshampoo gevonden had (Urtekram), maar ik moet het nog wel om de dag wassen. Jammer dat Mádara geen antiroosshampoo heeft, al is het misschien ook niet nodig als het zo’n wondermiddel is. Ik ga je blogpost even op Pinterest zwieren, dan kan ik in de toekomst nog altijd beslissen om het eens te proberen. Momenteel heb ik namelijk meer dan genoeg shampoo in huis. :-)

 6. Leuke tips! De douchetimer ga ik zeker aanschaffen, al is het dan eerder om mijn zonen wat bewuster te maken van hoeveel tijd ze onder de douche spenderen. Kudzu is idd een erg leuke site. Ik kende hem al, maar kwam de timer nog niet tegen.
  En oh wat ben ik blij met de shampoo-tip. Probeerde al vanalles, van shampoo van bij de kapper tot de rommelvrije van de Bodyshop….Gonna try yours!
  Gr Jill

 7. Ik heb de shampoo op mijn lijstje gezet van mogelijke aankopen in 2017 :)

 8. Benieuwd naar de ingrediënten van de madarashampoo. Ik probeer op geen sulfaat, parabenen en siliconen te gebruiken.

 9. Die shampoo moet ik ook eens proberen dan! Thanks for the tip!!

 10. Floortje

  Goeie tips!

 11. ik moet dat proberen! ik was mijn haar elke dag gezien het anders echt een vette boel is…

 12. Bedankt voor de tip ivm de shampoo! ik ga die eens proberen! Ik herken mezelf voor een groot stuk in je haren-wassen-verhaal ;)

 13. Floor

  Ik ben een paar jaar geleden begonnen met minder haren wassen, door het steeds iets langer uit te stellen. Inmiddels was ik het eens in de 7a10 dagen met appelazijn en is het (zeker de eerste dagen na het wassen) nog nooit zo zacht en mooi geweest. Ik heb flinke krullen en met shampoo waren ze de eerste dagen steeds slap. Nu is het andersom, na de azijn prachtige krullen!
  Na het drogen van je haar ruik je de azijn niet meer hoor ;)

 14. Lynn

  Hoera voor al je enthousiasme! Ik bestelde onlangs de purifying foam van Màdara. Ook zeer tevreden! Haarprobleem ervaar ik tegenwoordig ook. Probeer nu met Urtekram (rozen), maar niet zo tevreden over. Ik probeer je tip. Kijk al uit naar de volgende twee! :) Bedankt!

 15. Anneke

  Een douchetimer ga ik niet vertellen aan mijn partner dat die bestaat. Douchen is op dit moment mijn belangrijkste me-time, die ga ik niet nog korter maken. Moet me nu al vaak genoeg rap rap douchen omdat er een kind mijn aandacht nodig heeft of omdat ze eindelijk even slapen.
  Maar een nieuwe shampoo, om wat minder vaak mijn haar te moeten wassen, zou dan weer wel ideaal zijn!

 16. Tinne

  Ik douche haast nooit, tenzij in de fitness. Voor de duidelijkheid: ik ben wél een proper meiske. Haha! Maar ik verlies badderen. En dat doen we dan meestal met z’n alleeeeeeeeen, met z’n a-a-llen.

  Anyhow. Shampoo! Moet ik proberen! Ik zit ook met een ‘roos’ probleem sinds ik gestopt ben met anticonceptie. Dat is intussen van november 2015 geleden en nog heb ik de indruk dat mijn arme lijf nog aan’t bekomen is van jarenlang hormonaal misbruik.
  Maar misschien, zoals hierboven al geschreven staat, is mijn roos-issue ook wel op te lossen met deze shampoo.
  Ik was sowieso maar 1 a 2 keer per week mijn haar. Maar ik heb snel gebroken punten etc. OK, ik draag ook niet echt zorg voor mijn lokken. Kammen is ook eerder uitzondering dan regel en ik ga door het leven met een chronische out-of-bed-look.
  Maar déze ga ik toch écht proberen! Thnx voor de tip!

Comments are closed.

%d bloggers like this: