De 10 beste boeken van de afgelopen 2 jaar.

Dus, wat bleek is dat mijn laatste post over boeken getiteld was De tien boeken van de afgelopen 3 maanden én dat ik die bijna dag op dag 2 jaar geleden schreef. Naar aanleiding van mijn instagrampost van vanmorgen, waar ik smeekte om boekentips en nu doodgesmeten wordt met toptips, leek het me wel leuk om ook hier nog eens te vertellen wat ik graag las in de afgelopen periode. Je weet nooit dat u er iets mee kan, in aanloop naar alweer een hete en zwoele zomer. Overigens niet in volgorde van best naar beter, maar van laatste gelezen naar eerst gelezen (dat is makkelijker, ziet ge).

1. Wonder – R.J. Palacio *****

Wonder

Wonder is een boek dat ik dankzij goodreads op mijn leeslijst zette. Als een boek meer dan 4/5 scoort door meer dan 50.000 lezers, dan zit het wel snor. Ik las dit boek op 2 dagen uit (tijdens de buikgriep, maar geloof me, ook zonder buikgriep had er veel moeten wijken). Een prácht van een boek, dat ik niet snel zal vergeten. Young adult, overigens, wat ook wel zal maken dat het zo vlot wegleest maar zeer de moeite, zeer. Ik schreef toen: “Zo’n boek waarvan je wat moet bekomen en wreed veel spijt hebt dat het zo snel uit is.”

Er staan zo van die zinnen in jong: “Zullen we er niet een gewoonte van maken… om in het leven altijd ons best te doen om een beetje vriendelijker te zijn dan nodig is?” en “Iedereen zou één keer in zijn leven een staande ovatie moeten krijgen, want we overwinnen allemaal de wereld.”

Veel liefde voor Auggie!

 

2. Noord – Sien Volders *****

Noord is een boek dat 10 sterren zou krijgen, als het zou kunnen. Iedereen die ik ken blijft sprakeloos na het lezen. Ik dus ook. Het enige dat ik kan zeggen is dat je het móet lezen, omdat het zo mooi is, zo zacht, zo warm, zo echt. Elke keer staat het juiste woord op de juiste plek. Het lijkt wel alsof ik erbij was, daar in het Noorden. Ik kreeg zoveel goesting om ook op reis te gaan, om de bergen te zoeken.

Noord dus. Bij twijfel, altijd Noord. Ik kocht dit boek trouwens, nadat ik las hoe enthousiast Kerygma was. En zeer terecht, ik weet nu al dat het zo’n boek is dat ik nog eens ga lezen, zo als ik eens ergens Noord ben.

 

 

 

3. Mazzel tov – Margot Vanderstraeten ****

Graag gelezen. Het boek trok mijn aandacht, omdat ik sinds begin januari, in mijn nieuwe job, zo goed als dagelijks in contact kom met de Joodse populatie in Antwerpen en het boeit me mateloos, hun cultuur. Op zich was ik niet platgeslagen van de manier waarop het boek geschreven is (wat wel gebeurt als ik G. Op de Beeck lees bv) maar het las wel heel vlot en door de korte hoofdstukjes word je geprikkeld om verder te blijven lezen. Best wel een aanrader als je graag wat meer te weten wil komen over de Joodse gebruiken.

 

 

 

 

4. Ik mis mezelf – Lisa Genova *****

Het boek had me snel beet en ik was er erg door geraakt. Graag gelezen, wat triest wel. Ik zag dementie al bij een (veel) oudere persoon aan het werk, lezen hoe het bij een 50jarige toeslaat was best heftig. Gaf me wel een beter beeld van hoe de ziekte zich in het begin manifesteert..

 

 

 

 

 

5. Schildpadden tot in het oneindige – John Green *****

Nog zo’n boek dat ik binnen de 24 uur uitlas. John Green is de schrijver van Een weeffout in onze sterren, een boek dat ik ook heel graag gelezen heb. Ook young adult overigens. Alleen al de titel intrigeerde me, ik koop nog zelden papieren boeken, maar deze had ik op de boekenbeurs vast en kon ik niet laten liggen. Hoewel niet helemaal, kwam het onderwerp van het boek, best dichtbij en dat maakte denk ik ook dat ik er zo door geraakt was. Ook een boek dat zeker nog een keer door mijn handen zal gaan

 

 

 

6. Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck *****

Meestal doe ik mijn best om een review te schrijven op goodreads, al lukt dat niet altijd. Waar ik dat deed is deze de kortste denk ik, zijnde: “Griet toch. Platgeslagen.” Een boek waar ik zó naar uitgekeken had, deel 1 van een trilogie. Ik weet dat Griet veel kritiek over zich heen krijgt, ook als het gaat over haar schrijfstijl, maar ik blijf die weergaloos vinden. Het hele boek lang maakte mijn hart sprongetjes om hoe de woorden na mekaar staan. Het onderwerp maakt dat het boek wel wat weegt op het hart, en dan ook alsof het nadat het uit is nog een paar dagen op datzelfde hart blijft liggen. En toch wordt hier al afgeteld naar nummer 2.

 

 

 

7. Een klein leven – Hanya Yanaghara

Over het algemeen lees ik elke dag, dat wil zeggen dat als er een boek uit is, het volgende klaar ligt. Op goodreads zie ik dat tussen dit en het volgende een week zit. En dat is begrijpelijk, dit is mijn review:

“Elke ster telt voor vijf sterren, echt. Traag gelezen, deze, zeer traag. Omdat er weinig ruimte was om te lezen de laatste weken, maanden. Maar op zich kon ik zo langer genieten van zoveel moois. De zinnen, de woorden. Ik deed nog nooit van zoveel highlighten op mijn kindle. En Jude, och Jude, wat kwam alles keihard binnen. Het is zo’n boek dat ik nooit meer ga vergeten, zo’n verhaal waarna elk ander boek belachelijk lijkt. Zelden las ik zo “mooi” over zoveel rauwe pijn en verdriet. En elke keer als ik dacht dat we alles gehad hadden kwam er nóg meer. Een boek en een verhaal dat leidt tot diepzinnige gesprekken met mensen die ik graag heb, zo van die gesprekken die er echt toe doen. En een boek dat me inzichten bracht waar ik nog niet naar zocht maar waar ik enorm dankbaar voor ben. En nu een pleister graag, voor mijn hart.”

Eén van de highlights: “Je zult nu nog niet begrijpen wat ik bedoel, maar op een dag wel: de enige truc voor vriendschap is volgens mij dat je mensen uitzoekt die beter zijn dan jij – niet slimmer of populairder, maar aardiger, guller en vergevingsgezinder – en dat je die waardeert om wat je van ze kunt leren, dat je je best doet naar ze te luisteren als ze je iets over jezelf vertellen, hoe slecht – of goed – het ook is, en dat je ze vertrouwt, wat het allermoeilijkste is. Maar ook het allermooiste.”

8. Cécile – Ish Ait Hamou *****

Via via hoorde ik dat die van Ish Ait Hamou serieus de moeite waren. Ik las eerst Hard hart en was niet weggeblazen waardoor het lang duurde voor ik aan deze begon en dan: zeer aangenaam verrast. Vanaf het begin nam het boek me mee en ik was ook veel meer betoverd door de manier van schrijven dan bij zijn ander boek. Mijns inzien een aanrader dus.

 

 

 

 

9. Het huis van de vroedvrouw – Patricia Harman *****

Een boek dat ik eens meenam uit de boekenwinkel, gewoon omdat de titel me beroepsmisvormdgewijs aansprak. Het is een boek dat ik graag gelezen heb, wat mogelijks wat beïnvloed werd door het feit dat ik een vroedvrouw ben en me dus zeer goed kon inleven. Het boek speelt zich, als ik me goed herinner af in de jaren 20 van de vorige eeuw, ergens in Amerika en met de tijdsgeest van toen is het natuurlijk een heel ander verhaal dan wanneer het zich in deze eeuw zou afspelen en wat het daardoor nog nét dat tikkeltje boeiender maakt. Bij enige interesse in het leven van de vroedvrouw of geboortes, zal het wel een boek zijn dat je mogelijks kan intrigeren.

 

 

 

10. Stille grond – Hilde Vandermeeren

“Graag gelezen, maar wel een beetje voorspelbaar.” Dat schreef ik op goodreads. Het boek van de 10 dat ik het langst geleden las, dus het is al wat vaag in mijn hoofd. Een soort whodunnit als ik het me goed herinner. Lijkt me een goed boek, voor op vakantie, bijvoorbeeld, en zo komen we bij waarom ik dit hier allemaal getypt heb.

 

 

 

 

 

Ik ga namelijk op vakantie, voor het eerst na 2,5 jaar. Een vakantie die een grote oefening in zijn zal zijn. Snaptu. Ik vroeg dus op instagram naar boekentips en kreeg daar al zeer veel tips, maar ik wil mezelf de kans niet ontnemen omdat ik weet dat hier ook wel wat lezers lezen. De tips die ik daar al kreeg, zette ik op een rijtje omdat dat nu eenmaal makkelijker is:

De wereld volgens Garp – John Irving
Een keukenmeidenroman – Kathryn Stockett
Alle boeken van Liane Moriarty
De Chinees – Henning Mankell
Alle boeken van Els Beerten
De acht bergen – Paolo Cognetti (al gelezen)
Een heel leven – Robert Seethaler
En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini (al gelezen op de vorige yogavakantie)
De negen dagen van Rabbit Hayes – Anna McPartlin
Het eeuwige leven – Matt Haig
De wezens – Matt Haig
Kleine brandjes overal – Celeste NG
Wees onzichtbaar – Murat Isik
De uitweer – Amy Liptrot
Het wordt spectaculair. Beloofd. – Zita Theunynck
Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Voor het vergeten – Peter Verhelst
Een klein leven – Hanya Yanaghara (zie hierboven)
Het achtste leven – Nino Haratischwili
Alle boeken van Jonas Jonasson (daarvan las ik al De honderjarige man die uit het raam klom en verdween, maar er is meer dus, blijkbaar)
Alle boeken van Ronald Giphart (ook al een paar gelezen: Ik ook van jou en Phileine zegt sorry maar al wreed lang geleden)
Als sterren aan de hemel staan – Mhairi Mcfarlane
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
Het rosie project en Het rosie effect – Graeme Simsion (allebei gelezen, belachelijk graag ook trouwens)
Woesten – Kris van Steenberge (staat al eeuwen op mijn kindle, goed om die nog eens te zien passeren)
Alle boeken van Saskia Noort (net Huidpijn gedownload, gaat sowieso mee!)
Het jaar van de hond – Eva Daeleman
De Barcelona-boeken – Carlos Ruiz Zafón (de eerste staat hier in de kast, maar te dik om mee op reis te nemen)
Alle boeken van Alain de Botton

 

Moest iemand dus nog een aanvulling hebben voor hét boek om op (yoga)vakantie te lezen: shoot in de reacties, graag! Mijn grootste inspiratiebron voor nieuwe boeken blijft goodreads, dus wie daar vriendjes wil worden: dit is mijn profiel.

 

(De foto bovenaan deze blogpost heb ik niet zelf gemaakt, maar volledig legaal via deze website gevonden.)

BewarenBewaren